Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Friday, Jul 12th

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

Който разсекрети

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

  Apple
и изнесе на показ...

ТИХОМИР СТОЙЧЕВ

Много се изговори и изписа след като станаха известни имената на журналисти, заемалите ръководни длъжности в медиите и връзката им с бившата ДС.

Който разсекрети и изнесе на показ сътрудниците на българските специални служби носи отговорност за преднамереното отслабване на държавата.

Някои отрекоха, други с гордост потвърдиха своята съпричастност към службите. Може би най- искрен беше главният редактор и собственик на сп. който запита дали някой би си позволил в годините преди 89- та да откаже на предложено от службите сътрудничество. Първо, едва ли някоя от службите би си позволила въобще да подбере и реализира контакт с лице,  което след като подлага на продължително предшестващо изучаване счете за ненадеждно или отнасящо се с неуважение и недоверие. Разбира се, това не изключва в някои, особено по- отдавнашни контакти във времето да е използван и натиск. И второ, каквото и да си говорим- моделите на обучение и възпитание формираха по- емоционални, по-чисти и  патриотични нагласи от днешните.

Сега имаме основание единствено да си задаваме въпроси дали държавата, обществото и хората, колко и кои от тях спечелиха от промените? Какви са по своя характер тези промени? Според чий интерес  и сценарий се развиват?
От кого да търсим тези отговори. Властите видимо са производни на онези договорки, скрити около Кръглата маса. В резултат на тях започна формиране на политически елит за сметка на привидно плуралистично парцелиране на политическото пространство. Макар формално цели на основните партии да бяха членство в НАТО и ЕС, това е било с надежда новите ни интегратори да ги опазват като съюзници каквато и да са я свършили. Възможно е при нормално развитие на нещата и това да станеше, но набиращата скорост икономическа криза налага друго. Големите виновни ще трябва да посочат с пръст малките виновни. Точно така, както през годините на българския преход се измисляха какви ли не поводи за отклоняване на общественото внимание. И ако трите власти- законодателна, изпълнителна и съдебна бяха изцяло подвластни на договорките, то т.н. четвърта власт, медиите не е съвсем сигурна. Макар там собствениците им да ЄAaса също резултат от съответните промени, то със сигурност никой не може да гарантира за някои журналисти. Същото се отнася и за независимите интелектуалци. Ето още една достатъчно основателна причина да се отворят досиетата. Това за пореден път ще отклони вниманието и ще гарантира продължаване на дълго планираното пропагандно мероприятие, целящо повсеместно омаскаряване. И докато всички се валят в тинята, единствено самоизбралите се за елит ще са спокойните съдници.
Иначе ако всичко беше на мястото си и имаше държава, властите работеха, службите обслужваха не лобита, то и журналистите, включително тези с досиета щяха да си вършат работата.
Като въздействат върху българската и чужда общественост- за сдържане на агресивните апетити и настроения на всякакви върхушки; като способстват за разпространение на възгледи, отговарящи на интересите на България и нейните съюзници; формират доверие по отношение на провежданата политика; подкрепят авторитетта на институциите, включително  силите за сигурност; подпомагат оказване политически натиск при върху ръководители на нестабилни държави; поддържат развитие и укрепване на културните и научни контакти;
формират съмнение по отношение правилността политиката на държави или коалиции, склонни да генерират нестабилност; компрометират агресивни доктрини, концепции и възгледи. Не на последно място и разкриване на проявите и целите на чуждите специални служби, работещи срещу България. А ако някой си мисли, че онези служби нте използват журналисти, ще остане жестоко излъган. При преглед на мотивите в предложенията за вербовка на тези хора, най– вероятно ще се намерят такива основания, а не за събиране на клюки за колегите им.
Това е по- важно, а не публичното оскандаляване с изнасяне на факта за сътрудничество с бившите служби. Който го извърши, носи тежката отговорност за преднамереното отслабване на системата за сигурност на държавата.


София, 29.11.2008 г.

Написано от Йордан You are reading Който разсекрети articles

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 19 посетителя в сайта