Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Thursday, Jul 18th

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

Затворниците от Гуантанамо по- опасни? Защо?

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

 
Вече сме писали за опасностите да бъдат настанени затворници от специалния затвор на САЩ в Гуантанамо заради доста неясноти около техния статут. Допълнително опасения предизвиква тяхното по правило мюсюлманско вероизповедание и евентуалната им привързаност към идеи, налагани по радикален начин и за сметка на изграждане на отношения на верска нетърпимост. Това би било особено опасно, като се има предвид, че Балканите от векове са място на взаимодействие и конфликти между трите основни религии- ислям, източноправославие и католицизъм.
Не е за подценяване и фактът, че мнозина считат за основа на братоубийствените конфликти на Балканите в края на ХХ и началото на ХХІ в. разконсервираните исторически конфликти на национална, етническа и религиозна основа.
Още повече се увеличават опасенията, след като официалната позиция на Пентагона потвърди, че вече освободени затворници са се върнали към старата си практика и активно са потърсили съмишленици.
Не са за подценяване и условията, при които тези хора са били арестувани, държани и разпитвани, които мерки е повече от вероятно да са усилили недоверието и омразата им към различните от тях, т.е. към християните и носители на различни от техните ценности.
Така от разследването на различни комисии стана известно, че давани от затворниците показания са били изтръгвани насила, включително с помоща на различни инквизиции и други принудителни мерки, включително и отказване на необходима им медицинска помощ.
Това едва ли учудва някого, особено след като бяха публикувани данни, че в не съвсем далечното минало  ЦРУ е издало учебник, "KUBARK Counterintelligence Interrogation" / 1963 г./, който е бил използван през 60- 80 годин на за обучение на служителите от службите в Латинска Америка, разсекретен през 1997 г.
Вестник Baltimore Sun публикува извадки от документите под заплавие „Изтезания са били преподавани от ЦРУ”, като в статията е посочена извадка от въпросния документ, където е написано, че при подбор на помещение за разпити едно от условията е да има електрическа инсталация и трансформаторите за изменение силата на тока да бъдат винаги под ръка”. В отделна глава, която носи заглавието „Принудителен контраразузнавателен разпит за особено упорити източници” се сочи специално, че „наркотиците и други вещества, описани в главата не бива да бъдат използвани постоянно”, с което се цели рязка промяна в настроенията на разпитваните, което да облекчи постигането на капитулация.

Написано от Йордан

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 39 посетителя в сайта