Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Thursday, Jul 18th

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

Йемен и Сомалия

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

 
Действия на САЩ и Великобритания срещу тероризма в
Йемен и Сомалия са предизвикали атаката срещу самолета
на "Нортуест еърлайнс"?
САЩ последователно продължава ангажиментите си по отношение противодействие на тероризма навсякъде по света. Наскоро стана известно, че двете най- силни държави от британската общност, САЩ и Великобритания са се договорили да подпомогнат борбата срещу тероризма в Йемен и Сомалия след неуспешния атентат на 25 декември срещу самолет на американска авиокомпания. Въпросната договорка е съобщена от канцеларията на  британския премиер Гордън Браун. Според информационните източници ангажиментите на двете страни в региона са съгласувани на праввителствено равнище и ще включват:
-    активизиране на информационно- разузнавателната дейност в региона;
-    подпомагане на местните власти в набирането, подготовката, обучението и оборудването на специализирани полицейски и контратирористични подразделения;
-    провеждане на съвместни операции и др.
Гордън Браун и Барак Обама са се договорили за увеличаване на мироопазващия контингент в Сомалия и влаимно ще подкрепят тази си позиция пред СС на ООН.
Наблюдатели считат, че въпросните меки са стартирани след като нигериецът Умар Фарук Абдул Муталаб направи опит да се самовзриви в самолет на "Нортуест еърлайнс" на 25 декември, за чиито действия  Барак Обама обвини йеменския клон на "Ал Кайда".
През призмата на предшестващите събития този акт може да бъде и незабавен отговор на терористите.
На 17 и 24 декември срещу предполагаеми бази на „Ал- Кайда” в Йемен са били предприети войскови операции по суша и въздух, включващи ракетен обстрел. Съобщено е за унищожени тренировъчни лагери на предполагаемите терористи, техни командири и около 60 бойци. Въпросдната операция е представена като превантивна.
През последния месец „Ал Кайда” понесе множество удари и редица нейни лидери в Йемен вече са ликвидирани”, каза съветникът на Белия дом по въпросите на борбата с тероризма Джон Бренан.
Следващата активна стъпка на американската страна е изпращането на генерал Дейвид Петреус, отговарящ за операциите на САЩ в Близкия изток и Средна Азия да се срещне с президента на Йемен. Инициативата принуди страната да реагира, като министърът на външните работи Абу Бакр ал Кирби заяви, че страната ще се бори с терористичните групи на своя територия и че има ресурс да за успех. Сомалийските бунтовници пък обявиха, че са готови да изпратят подкрепления на "Ал Кайда" в Йемен. Там са усилени войсковите контингенти в източните провинции Мариб и Джуф, където се счита, че присъстват основните сили на "Ал Кайда".
Като резултат от отправените закани от страна на  "Ал Кайда" посолствата на САЩ, Великобритания, Франция и Испания в йеменската столица затвориха и предупредиха гражданите си за опасността. Отворени остават посолствата на Холандия и Германия.
Италианският външен министър Франко Фратини направи изявление, че в Йемен и други държави има засилено присъствие на активисти на „Ал- Кайда”, определи момента като деликатен и изискващ изготвянето на единна стратегия за защита и сътрудничество между европейските държави.      
С този акт вероятно се разчита и на акцентиране на вниманието върху неотменимостта и решимостта за активни действия от страна на САЩ, Великобритания и други страни. Според социологическо проучване американската общественост одобрявала изпращане на войски, които да се борят с нарастващото влияние на „Ал Кайда”. Общо 72 % са изразили подкрепа „за” изпращане на американски войски, докато 22 % са гласували против, като са протестирали срещу откриването на нов фронт.
САЩ са изразили готовност да отделят през 2010 г. 190 милиона долара за борбата с тероризма в Йемен, докато през миналата
2009 г. за същата цел са били изразходвани 67 милиона долара.

Написано от Йордан

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 48 посетителя в сайта