Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Sunday, Jun 16th

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

Явно нито една страна не може да гарантира ефективни мерки срещу тероризма. Или не желае?

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

  Явно нито една страна не може да гарантира
ефективни мерки срещу тероризма. Или не желае?

През лятото (http://news.ibox.bg/news/id_649839784/ 13.05.2009) беше съобщено, че на влизане в България на ГКПП Видин  е бил задържан турски терорист, издирван от Интерпол за членуване и финансиране на терористична организация, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Граничарите го арестували при влизането му на територията на България с ферибота Калафат – Видин, при което е установено, че пътуването му минава през Унгария - Румъния и България за Турция.
Задържаният турски гражданин бил с документ за пътуване, издаден на 13.01.2006 г. от Германия, която му  позволявал свободно придвижване на територията на ЕС. Нареченият Е.М. бил издирван от Интерпол с международна заповед за арест с цел екстрадиция за Турция и имало влязла в сила присъда, произнесена задочно от Върховния съд в Анкара на 7 юли 2007г., (лишаване от свобода за срок от 7 години) заради членуване и финансиране на терористичната организация „Dev Sol”, както и извършване на терористични действия.
Във връзка с това задържане остават открити няколко въпроса:
-    Българската страна демонстрира особена активност при задържане на обявени за издирване или арест с международни заповеди. Наскоро на влизане в страната беше задържан с полицейска мярка и бишият премиер на Косово Агим Чеку, който преди това е посещавал страната ни и като официален гост. Видимо на българските служби липса капацитет да придобиват и оценяват своевременно информацията за евентуалните последици от подобна активност, макар двата случая да са не съвсем съпоставими. В единият случай имаме лице, което се движи с официално издадени документи от страна- членка на ЕС, каквато сме и ние. Същият е преминал по маршрута си през други страни, също членки на ЕС и съответно членуващи в „Интерпол”, но те не са предприеми предписаните им действия според международната заповед. И досега не е известно в България институционално или законово да е решен ясно въпросът кой определя терористичните организации. Ако това не е предвидено в нашето законодателство, то според Конституцията и международните норми сме длъжни да съобразим поведението си с диктуваното ни от международното право и норми, предвидени в произтичащи от това задължения. Но и не е ясно дали точно „Dev- Sol” e включена в списък на опасни илри забранени организации, от което да произтичат наши неотменими задължения. Общодостъпни данни свързват А. Чеку с активност по линия на Армията за освобождение на Косово. Последната беше обявена от Държавният департамент на САЩ за терористична организация, но после изключена. Не е известно какво произтича от това за България.
-    Ако тази организации са опасни и ефективни в действията си, доколко съществуват рискове и заплахи от тази тяхна активност за националната сигурност на България.
-    Дали други срани не са предпочели да пропуснат изпълнението на задълженията, произтичащи от международните им ангажименти пред загрижеността за собствената си сигурност или заради избягването на други усложнения.
Въпросите от този тип могат да бъдат продължени, но от това нещата няма да станат по- ясни, докато не се потърси и даде отговор от властите и законите в страната. Или още повече ще подсилят съмненията ни за липсата на държавнически подход и институционална недостатъчност?

Написано от Йордан

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 57 посетителя в сайта