Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Thursday, Jul 18th

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

О.р. Тихомир Стойчев пред бТВ

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

  На 29 октомври 2009 в сутрешното предаване на БТВ гостуваха Тихомир Стойчев, бивш началник на ЦСБОП и Иво Цанев, специалист по национална сигурност
Водещият Николай Бареков определи като акцент на темата въпросът: Как се роди идеята за създаването на ДАНС?
Представяме извадка от предаването, препечатена от публикацията в информационна агенция „Фокус”

Водещ: Добро утро „На БарЕкадата” на зрителите на бТВ. Вчера направихме едно от най-скандалните си предавания, колкото и да мразя това популярно журналистическо клише. Тук беше бившият зам.-председател на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), която се раздира от скандали и самата тя е основният генератор на скандали в държавата през последната година и половина, ген. Иван Драшков. Той каза нещо много точно, ще помоля колегите да покажат сега блога, там заглавието, извадено, е доста красноречиво, не знам дали се вижда добре. Иван Драшков каза така: „ДАНС е равно на мафия. В ДАНС има организирани престъпни групи, които рекетират бизнесмени за милиони левове. Има набит директор на агенцията от друг служител на ДАНС в неговия кабинет”. Ако това не е скандално, здраве му кажи. Поводът беше докладът, написан от Иван Драшков. Там той отделя внимание достойно на група експерти, между другото не са комуняги, както ги подозирате в блога и в сайта на бТВ в рубриката „На БарЕкадата”. Група експерти с ляво и дясно мислене се събират преди известно време и стигат до идеята, че трябва да има агенция като ДАНС. Двама от тези експерти са гости на нашето предаването тази сутрин. Тихомир Стойчев и Иво Цанев. Заповядайте. Те чакат.
Иво Цанев: Добро утро.
Водещ: Здравейте.
Иво Цанев: Здравейте.
Водещ: Това е Иво Цанев. Човек, който излезе от политиката преди известно време, за да се върне отново в нея. Аз подозирах това завръщане, между другото. Тихомир Стойчев оглавява Централната служба..., как беше, Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) преди доста години. Добро утро и на двама ви.
Тихомир Стойчев: Добро утро.
Водещ: Срамувате ли се от това, че ДАНС стигна до тук?
Иво Цанев: Аз първо искам да кажа, че аз се срамувам като гражданин от тези справки, доклади и тази битка, която се води в общественото пространство и в медиите, защото съм абсолютно убеден, че ако вие, г-н Бареков, седнете и направите един анализ на медиите през последната една година, ще го направите много по-добре, отколкото служителите в ДАНС и затова няма да се харчат и милиони за използване на специални разузнавателни средства (СРС). Това първо. Второ, крайно време е обществото и ние да си отговорим на въпроса какво искаме ние от службите за сигурност. От малък, още от филмите и американските съвременни филми се вижда, че ясно, че добрите винаги са службите за сигурност, министерствата, които се грижат за сигурността на гражданите. Те винаги са добри. В сегашното съзнание на нашето младо поколение и изобщо в страната в момента, за съжаление, се оказва, че службите за сигурност не са от добрите. Дори от вчера разбирам, току-що което казахте, а и го гледах, разбира се, интервюто на Драшков, че това е мафиотски кръг. Абсолютно недопустимо е ценностната система на нашето общество да падне толкова ниско и да се случват такива неща, защото някой в края на краищата в България трябва да бъде добрият. И ако службите за сигурност са лошите и са мафиотите, аз тогава питам кой е органът, кой е човекът, кои са хората, които въдворяват ред и кои биха направили нещо сериозно в нашата страна по отношение на националната сигурност.
Водещ: Но понеже самата служба е разделена на две, може ли там да потърсим това разделение на добрите и лошите – единият е кръгът на Алексей Петров и Петко Сертов, и Гамизов да речем, а другият е кръгът на Драшков?
Иво Цанев: Аз лично от тези два кръга не виждам кой е добрият. За съжаление, и двата имат вина за сегашното състояние. Защото не е проблемът създаването на ДАНС. Тази агенция присъства в нашата концепция за реформа на специалните служби още от управлението на СДС през 1997-2001 година и аз като такъв участвах в този форум, на който са ме писали, че съм един от създателите на ДАНС, изложих виждането на СДС и на института „Джордж Маршал” за това, че МВР е крайно време да започне да прави реформа по отношение на много служби в него, те по едно време наброяваха седем, осем служби. Ясно се каза, че Национална служба „Сигурност” (НСС) трябва да излезе от МВР, говореше се и за „Пожарна и аварийна безопасност” и за много други служби, които трябва да напуснат МВР, а МВР да остане само полицията. И създаването на ДАНС е свое рода първа стъпка, поне аз така го разбирах тогава, към реформа в този сектор. Що се отнася до тези два кръга, според мен комбинацията между това, че от една страна се направи копи и пейст на НСС, а именно – голяма част от дългогодишните служители се прехвърлиха с всичките им взаимовръзки...
Водещ: На ново място...
Иво Цанев: ... на новото място, част от някои от тях останаха в МВР, създаването на кръгове, от една страна, от друга страна – фаворитизирането на ДАНС като даване на голям бюджет на ДАНС за сметка на МВР...
Водещ: И големи заплати.
Иво Цанев: ... и големи заплати, доведе до това, че имаше един дискомфорт и в самите служители и те започнаха да си завиждат. Помним, че Румен Петков в самото начало правеше всичко възможно като министър на вътрешните работи да дискредитира ДАНС и започна да работи явно неявно срещу ДАНС.
Водещ: Спрягаха Драшков за неговия представител там, че той е бил сложен като компромисен вариант?
Иво Цанев: Да, но виждаме, че... И основната вина, разбира се, е ръководството на ДАНС. Не може ръководството да допусне да се случват подобни неща, някой да пише доклад, други да подслушват без регламентирано становище на съда, трети да бие в кабинет хора – това са недопустими неща.
Водещ: Аз обаче снощи като се замислих – добре, че са подслушва ли моя телефон, разговорите ми с Гамизов, знаете ли какви интересни неща сме си говорили с него. Гамизов ги плещеше едни, после ми каза даже след време: „аз знаех, че ми подслушват телефона, нарочно ги говорех тези работи”.
Иво Цанев: Аз си мисля обаче, че от друга страна е проблемно да се дават стотици милиони левове от изтънелия бюджет за подслушване на разговори, които ако питат вас публично и мен, и всеки от нас, ние ще си ги кажем тези неща, няма нужда да ни подслушват, това е първо. И разбира се, това, което последно всъщност искам да ви кажа по отношение на ДАНС – това е, че в момента аз лично смятам, че емоционалното изказване на премиера не води до добро. Не трябва според мен да се закрива тази агенция, а по-скоро трябва много сериозно да се направи реподбор, както се казва на полицейски език.
Водещ: Добре. А конкретните данни, които изнесе Драшков вчера представляват ли интерес за вас? Вярвате ли за това, че е имало побой вътре в самата агенция, за това, че служители на ДАНС са действали като рекетьорски банди?
Иво Цанев: За съжаление, ако това се е случило... не знам в какво да вярвам. В момента аз съм като всеки един обикновен гражданин, който чете отвсякъде доклади...
Водещ: Той и премиерът стои и не вярва на очите си. Той казва: „вчера цял ден сутринта гледах, закъснях за работа, не мога да повярвам какво се случва”.
Иво Цанев: Не мога да повярвам, че ако някой днес бъде набит в Държавната агенция, той на другия ден просто най-малкото, което е, е необходимо да се обърне към инспектората. Оттам нататък да започне една проверка и да започне процес на стигане до истината още в началния етап, а не след половин година.
Водещ: Г-н Стойчев е работил в тези структури. Има ли случаи, често ли се случва един служител да набие друг вътре в сградата на тайната полиция?
Тихомир Стойчев: Ако ми позволите само да започна малко по-отначало. Вие сте ни представили във вашия сайт снощи като ваши гости за днешната сутрин,  и че заедно сме участвали в създаването на проекта „ДАНС”.
Водещ: На идейно ниво.
Тихомир Стойчев: На идейно ниво. Ние в разговор преди да влезем при вас уточнихме някои неща. Аз не съм участвал на това обсъждане, на което г-н Цанев е бил, а в други обсъждания в рамките на съвета „Ред, законност и правосъдие” в БСП, когато сме обсъждали проекти и ако представлява интерес и за вас, и за г-н Цанев, аз съм внесъл една докладна записка в каква посока съм видял перспективното развитие на службите. Що се отнася до конкретиката- като цяло обществото ни боледува отдавна, бих казал дори почти през целия период на преход и затова много от тези вътреличностни, междуличностни конфликти, междугрупови конфликти естествено засягат и институции. Аз не мога да изключа, както и да потвърдя това, което вчера г-н Драшков каза, считам го за недопустимо между офицери.
Водещ: Аз ви питах – имало ли е други такива прецеденти. Например, по ваше време един офицер да влезе в кабинета и да набие друг?
Тихомир Стойчев: Не си спомням такива точно случаи, толкова драматични. Бих поставил също един много важен въпрос – защо се допуска в момента политическите власти и институции да способстват да ескалира напрежението по този начин. Този доклад е предаден от бивш сътрудник на службата, който излязъл навън, неясно как го притежава, предава го на министър-председателя... Не беше ли много по-закономерно министър-председателят да сезира председателя на ДАНС, че това е изтекло оттам, видимо преди това те са изпращали екземпляри, тъй като основни заявители по предмета на националната сигурност са президент, министър-председател и председател на Народно събрание (НС).
Екземпляри са отивали и до тях. Твърди се, че това, което е излязло сега, а и ние виждаме, че е само фрагмент, защото се говори за 30-страничен доклад в интернет.
Водещ: Да, липсват май последните четири страници, да, и подписът на Драшков.
Тихомир Стойчев: А там не знаем каква каша е, защото може да се говори за много по-голяма дълбочина на конфликтите.
Водещ: Добре. Вътре в тази справка, секретна, става въпрос за вас, за хора в БСП, за цяло лоби в БСП, което работи против интересите на ДАНС. Можем да започнем от по-глобалния въпрос. Скандалът в ДАНС – скандал на двете лобита в БСП ли е – това на Румен Петков и другото на Станишев?
Тихомир Стойчев: Защо мислите, че в БСП има само две лобита?
Водещ: Вече не са, но до преди година и половина бяха две, основни.
Тихомир Стойчев: Да ви коригирам, според мен са повече. И няма партия, която в момента да не боледува и да не е разцепена също на лобита.
Водещ: Вие от кое лоби сте?
Тихомир Стойчев: Аз не съм от никое лоби.
Водещ: Там ви свързват с Татяна Дончева, доколкото разбирам в тази секретна справка.
Тихомир Стойчев: Дори сме се шегували с моя кумец Цвятко Цветков, че създаваме фенклуб „Татяна Дончева” и дори  сме го споделили с нея. Да, аз нямам лошо отношение към нея, общуваме, но не на равнище, за да бъда причисляван към кръгове.
Водещ: Добре. Може ли да се каже, че и вие сте направили някаква група - Цвятко Цветков, вашият кумец, вие, Татяна Дончева с цел да разбиете ДАНС или пък с цел да подобрите ДАНС?
Тихомир Стойчев: Кой повдига такова обвинение? Самото заглавие на този доклад се опитах да го съпоставя с това, което е в законодателството на България. Не видях никъде определение „деструктивност” като наказателно деяние, виждам шпионство, вредителство, диверсия....
Водещ: Не казвам дали това е вина, но въпросът е вие дали приемате себе си като деструктивен елемент спрямо ДАНС?
Тихомир Стойчев: Не, но когато говорим за конфликти, трябва да знаем, че те винаги имат и деструктивни и конструктивни ефекти. Въпрос на умение сега ще бъде от политическите сили, институциите да могат да извлекат конструктивното от този конфликт и да прекратят конфликта.
Водещ: Добре. Тази група...
Тихомир Стойчев: Говори се за нови доклади, изтекли някъде...
Водещ: Девет.
Тихомир Стойчев: Не дай си Боже тези доклади да се пръснат отново в медиите.
Водещ: Те ще заплуват съвсем скоро в интернет, според мен.
Тихомир Стойчев: Струва ми се, че по този начин се цели по-скоро дезавоиране на реалните проблеми на обществото и държавата.
Водещ: Добре. Вашата група в БСП конкретно общуваше ли с Гамизов, имахте ли някаква обща цел, свързана със сайта „Опасните”, с идеите на Гамизов и т.н.?
Тихомир Стойчев: Извинявайте, но това са инсинуации, внушения.
Водещ: Не, не, питам ви...
Тихомир Стойчев: Аз чета нещо казано от Гамизов, не го познавам това лице, освен благодарение на медиите... Има бизнеспартньори в САЩ, като на тях частният бизнес е разследване на корупция, създаване на специални звена за разследване на корупция в службите за сигурност и т.н. Извинявайте, в световен мащаб ли върви толкова много раздържавяването на структурите за сигурност, че дори там се създават звена, които трябва пък да наблюдават такива колониални държави като нас?
Водещ: Добре. Идеята е била да се изгради в ДАНС нещо като митническия „Краун ейджънтс”, да дойдат едни чужденци...
Тихомир Стойчев: Извинявайте, но това не кореспондира с глава първа на Наказателния кодекс?
Водещ: Тоест, вие сте противник на тази идея?
Тихомир Стойчев: Разбира се, какво нещо е това. Ако ние сме корумпирани някъде тук вътре, нека си припомним, че предизборно Яне Янев доведе един специалист от израелските служби.... Г-н Дани Ятом каза – мобилизирайте вашия собствен национален ресурс. И ето, и заради това аз не съм съгласен с казаното преди това от г-н Цанев. Ние ще правим реформи на службите, но в каква посока? Имало механично прехвърляне на служители и останали кръгове на влияние. Нека да изолираме тези кръгове на влияние, да накараме тези служители да работят в посока на националния интерес.
Водещ: Добре. Само един въпрос да ви задам преди да коментира г-н Цанев тази идея. Има ли добри и лоши в този конфликт „Алексей Петров – Иван Драшков”, според вас?
Тихомир Стойчев: По този начин, както се развива конфликтът, както можем да прогнозираме, че ще се развие и за в бъдеще, аз се страхувам, че не само ще има нулев за всички участници в него, но дори и с обратен знак ще е резултатът.
Водещ: Тоест, всички ще се омаскарят накрая?
Тихомир Стойчев: Всички ще се омаскарят. Аз се страхувам и от това, че голямата отговорност сега пада върху тези хора, които на последните избори получиха един сериозен вот на доверие според обществената подкрепа...
Водещ: Скандалът е в тяхната спалня. Аз го казах и сутринта. Общо взето премиерът е в позицията както си спи, влизат двама души вътре, вадят пистолетите и почват стрелба. Какво се прави в този случай – не знам.
Иво Цанев: Когато говорим за реформа в специалните служби, ние не говорим за някакво механично създаване на служба и съответно без никакви критерии да се местят хора и съответно да остават старите връзки. За съжаление, в реформата на специалните служби е необходимо да се внесе и нов елемент. Нови хора, съвременни предизвикателства има в момента, на които трябва да отговарят специалните служби, трябват нови, млади хора, които най-малкото да разбират от тези неща, които...
Водещ: В подкрепа на това, което казвате, коментари в „На БарЕкадата” – искам да попитам каква е разликата между БКП, СДС, ГЕРБ, ДПС, НДСВ и други партии и тогава да почнат да правят има ли разлика между ДАНС, НСС, ДС и други подобни. Друг коментар – не е нужно да ги питаме, то си е бая ясно, ДАНС е замислена като инструмент за власт, репресии, машинка за крадене, заземител на проблеми, много интересно – заземител на проблеми, и още няколко екстри и т.н. Сега, доколко е вярно, че ДАНС беше създадена заради вътрешния конфликт в БСП между Станишев и Румен Петков?
Иво Цанев: Оказа се, че е много вярно. Оказа се, че е много вярно и за съжаление, оттам тръгва проблемът в тази агенция, че в името на това да направим противодействие на вътрешния министър, създаваме агенция, която да работи срещу МВР и него. Аз съм последният човек, който мога да оневинявам един или друг, но според мен наистина е точна тезата, че лобитата в управлението на тройната коалиция преди това си създават агенция, която започва да работи за едно от тях. В един момент обаче вътре има и други хора и започва да става пис, както се казва...
Водещ: Тоест, конфликтът в ДАНС е заложен още при самото му създаване на ниво идея – идеята да работи за премиера срещу вътрешния министър?
Иво Цанев: Това е на ниво политическа идея. На ниво идея за реформа в професионалните служби този проект стои още от ’90-те години, казах, и не бива да се... с лека ръка заради това, че политиците не успяха да направят, предходната коалиция, да направят сериозна реформа в службите, не трябва оттук нататък да се мисли, че тя трябва сега да се върне в обратен знак, това, което се прави в момента от Цветанов.
Водещ: Полковник Стойчев, това ли е проблемът на ДАНС – че се създаде ДАНС от Станишев, за да бъде неговото оръжие срещу вътрешния министър, много силен по това време, Румен Петков?
Тихомир Стойчев: Първо, отговор на вашите форумци. Разлика между партиите няма. Това е българският политически елит. Хората, които оглавяват различните институции, са също част от нашия политически и управленски елит. Друг е въпросът доколко сме взискателни по отношение на изискванията ни като граждани те да се придържат към онзи обществен договор, който подписваме към времето на изброите. Да ви припомня нещо – в древността Цицерон говори за естественото желание на индивида да има сигурност. Задължително условие да изградим модел на сигурност на държавата и обществото е условието за неговото развитие, пълноценност.
Водещ: Аз за Цицерон съм съгласен, но въпросът само Станишев ДАНС заради Румен Петков ли го създаде?
Тихомир Стойчев: ...Да ви припомня – по време на Втората световна война свободно щъка един електрон, възпитаник на школата на Игнацио Лойола...
Водещ: Вървим напред във времето – от Цицерон до Втората световна война, ще стигнем и до Станишев.
Тихомир Стойчев: ...този човек кореспондира свободно с хитлеристите, със Съветската армия, с поляците и т.н. в рамките на онзи световен конфликт. Той казва нещо много важно – редът обича тишина, нека да създадем у нас ред, да има тишина, за да се чувстваме всички гарантирани. Иначе, в доклада виждате, че моето име е спрегнато също. Едва ли не, че  и аз съм стоял зад сайта „Опасните”. При мен ли трябваше да дойдат чуковете?
Водещ: Според доклада вие сте един червен интригант, който само обикаля по жълтите павета и пуска бъзици по отношение на политическия елит.
Тихомир Стойчев: Благодаря за високата оценка, която ми е дадена. Да се надявам в оставащите страници да не съм поставен още по-високо...
Водещ: Добре. Вие ли създадохте сайта „Опасните”?
Тихомир Стойчев: Нямам такова отношение.
Водещ: Кой го създаде този сайт? Защо толкова провокира напрежение, защо се уплашиха от сайта?
Тихомир Стойчев: Кой наби Огнян Стефанов?
Водещ: Ако имате отговор, казвайте го тази сутрин?
Тихомир Стойчев: Не знам, нека да разкрият, ето, имаме институции. Да не ни занимават с докладите си, да занимават съдебната власт с тях, да занимават парламентарните комисии. Но при условията на тишината на реда... при взимането на институционални и политически решения...
Водещ: Само дето в един вестник Алексей Петров намекваше, че знае кой... самият Огнян Стефанов знае кой...
Тихомир Стойчев: Да не са написали, че съм аз пак?
Водещ: Не знам. В последните четири страници всичко може да е.
Тихомир Стойчев: Както съм интригант, да не стана и някакъв друг...
Иво Цанев: Нека да пишем всичко в тези доклади, наистина, след като някой знае нещо, нека да си напише докрай, да се даде на прокуратурата и това е. Сега, истината е, че тази истерия с докладите води до това, че в момента дневният ред се променя. Виждаме първо, че... сега, нека да напомним на нашите зрители, че...
Водещ: От пицата на министър Дянков, която щеше да е водеща новина...
Иво Цанев: ... какво стана с първия доклад, в който имаше 15 имена на корумпирани министри. Аз задавам този въпрос. Къде изчезна този доклад?
Водещ: Къде са тези 15 имена, г-н Стойчев?
Тихомир Стойчев: Вероятно трябва да отговори главна прокуратура, защото заложихме в българското законодателство, писано за съжаление от много хора, които се изредиха през парламента с адвокатска квалификация и перспектива. Ние трябва да зададем и въпроса защо прокуратурата има правото да се сезира, а не е задължена да се сезира.
Водещ: Страшно ли е за тройната коалиция и за БСП, че 15 от министрите, това са почти всички министри, фигурират като корумпирани в справките на ДАНС?
Тихомир Стойчев: Не знам колко от тези справки почиват на някаква автентичност. В концепцията за национална сигурност, която колегата може би по-добре познава, тъй като по тяхно време на тяхното управление беше приета и за съжаление, не беше актуализирана във времето е записано, че дори и манипулацията с информация на общественото мнение е опасна за националната сигурност.
Водещ: Добре.
Тихомир Стойчев: И ако са изваждани компилативно неясни доказателства само и само да се търси евтин популизъм и политически дивиденти от една или друга политическа сила, това наистина трябва да го квалифицираме като опасност.
Водещ: Признавате ли, че ДАНС беше създадена от Станишев срещу Румен Петков?
Тихомир Стойчев: Аз не мога да кажа такова нещо, защото не го съзирам по никакъв начин. МВР, ДАНС, всички други бяха вплетени в пирамидата на националната сигурност. Друг е въпросът, че не можахме институционално да подпомогнем процеса на пълноценното включване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, на Съвета по национална сигурност при премира, на Съвета при военния министър – всичкото това трябваше да върши онази доктринална и концептуална дейност, която да свежда към службите ясни задачи и ясно взискание...
Водещ: Благодаря ви за това гостуване тук.

Написано от Йордан

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 41 посетителя в сайта