Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Friday, Jul 12th

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

Политологът Хайнц Брам: Бившите агенти на ДС вредят на имиджа на България

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

 

Бившите агенти на ДС в правителството вредят на имдижа на България в чужбина, казва полотологът д-р Хайнц Брам пред "Дойче веле" по повод публикувания списък с имена на сътрудници на Държавна сигурност в изпълнителната власт.

"Най-напред искам да изразя респекта си от председателя на комисията Евтим Костадинов, който следва неотклонно поставената цел и публикува този списък. От друга страна, подтискащ е фактът, че и в сегашното правителство, във външното министерство има хора, които са работили за ДС", казва д-р Хайнц Брам. Според него оставането на тези хора в правителството ще се отрази върху реномето на страната в чужбина. "Това не е добре за имиджа на българското правителство, като имаме пред вид, че и президентът беше разкрит като сътрудник на Държавна сигурност. Сега се оказва, че и посланикът на страната в НАТО е бивш агент на ДС", подчерта д-р Брам. Политологът не очаква, че тези хора ще бъдат освободени от постовете им, макар че според него това само би поставило българското правителство в по-добра светлина. "Не очаквам, че ще има последствия за тези хора. Сегашното правителство показа, че няма интерес от това. Външният министър например, заяви още миналата година, че темата изобщо не го интересува... Това е подигравка с жертвите на комунизма, а тях все още ги има. А и още веднъж искам да кажа: това не е добре за репутацията на България в ЕС и в НАТО", заяви Брам. Според него оставането на бившите агенти на ДС в изпълнителната власт ще има отрицателни последици и за имиджа на самото правителство, защото "по този начин, на практика историята само се протака. Така винаги ще има повод, да се каже, че правителството е пропуснало възможността, да се справи бившата Държавна сигурност".

Въпреки че познава много добре България политологът Хайнц Брам все още се учудва на липсващия интерес към темата от страна на политици и обикновени хора. "При последното ми посещение там останах с впечатление, че за някои ДС е едва ли не школа, място за образование и информация. Темата съзнателно се омаловажава", заяви още германският политолог. правителството на Иван Костов също има един министър-агент на Държавна сигурност, който не излиза с име в списъка на комисията по досиетата, каза по Би Ти Ви тази сутрин Методи Андреев, който ръководеше комисията за досиетата по предишния закон. Той бе категоричен, че по негово време за този министър в комисията е имало собственоръчно подписана декларация. В огласения вчера списък няма имена на министри от кабинета "Костов". Методи Андреев каза още, че не само Димитър Калчев е министърът с досие от правителството на Симеон Сакскобурготски. "Има още трима негови министри-агенти, които не излизат в списъка. Има и двама, които са били министри-доверителна връзка. Единият министър, който е бил доверителна връзка и доверено лице, е имал водещ офицер, който се е казвал Вучев и е бил към второ главно управление на държавна сигурност", каза Методи Андреев.

netinfo.bg

Написано от Йордан

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 18 посетителя в сайта