Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Friday, Jul 12th

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

Румъния заменя България?

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

 

Румъния може да замени България в проекта по газопровода "Южен поток" заради проблемите

В края на миналата седмица директорът на “Газпром” Алексей Милер проведе в Москва преговори с румънските компании Transgaz и Romgaz. Според в- к “Комерсант” е бил обсъден въпросът за присъединяване на Румъния към проект South Stream (Южен поток), като в него бъде подменена България. Желанието на “Газпром” да измени маршрута на планирания газопровод свидетелства, че по отношение на реализацията са се появили непреодолими пречки. След войната в Грузия изведнаж ЕС прие решение да избърза с реализацията на проекта Nabucco, съгласно който с енергоресурсите от Каспийско море се заобикалят доставките от Русия. В петък Алексей Милер е обсъдил с пъсланника на Румъния и директорите на румънските конрагенти Transgaz S.A. и Romgaz S.A., съответно Ион Русу и Тото Франциско договорите за доставка на газ в Румъния до 2030 г. Според официално съобщение от “Газпром” са били обсъждани перспективите за развитие на съществуващите и създаване на нови транзитни мощности, както и взаимодействието в областта на подземното съхраняване на газ. Очаква се в близко време в Букурещ да пристигне Влад Русаков, началник на департамента за стратегическо развитие, който да се занимае с “по- нататъшното детайлизиране на въпросите. Още...

Източник на изданието, който е запознат отблизо с хода на преговорите уточнил, че нещата могат да прерастнат в още по- значим проект- пренасочване на газопровода “Южен поток” от Русия към Европа. През януари е било подписано българо- руско междуправителствено споразумение за строителство наа българска територия на частта на Южен поток на паритетни начала, като газопроводът е трябвало да мине по дъното на Черно море. Разходите за тази част от проекта надвишават 10 млрд. Долара, поради което е било решено потокът да бъде раздвоен- едната част да мине през Гърция по дъното на Адриатика на юг през Италия и другата през Сърбия, Унгария и Австрия. Общите договорености с Белград, София и Будапеща са били постигнати още през миналата година, но винаги се намирали детайли, които отлагали процедурите. В България министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров настоява за правото на собственост от българската страна на тръбопровода, минаващ през нейна територия, за преразглеждане на схемата на транзитните тарифи и правата на собственост като оператор на проекта. Според достоверни източници сега България започва да настоява и газопроводът да и принадлежи, а не да бъде руска собственост. Подобни трудности възникват и с Унгария и Сърбия. Изразено е мнение, че това не е проява на несговорчивост от страна на правителствата на тези страни, а проява на общото недоверие на ЕС към Русия и “Газпром”. Източник от руското министерство на енергетиката е потвърдил вероятността България да бъде заменена с Румъния, но е отказал да съобщи каквито и да било детайли. От “Газпром” също са отказали да коментират въпросната ситуация. Директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин само отбелязал, че пътят през Румъния съкращава дължината на мрежата със 100 км., което носи и поевтиняване от 12 %. Той не изключва румънският вариант да бъде използван като аргумент в преговорите с България. В общата схема за розвитие на газовият отрасъл в Русия до 2030 г. датата за пускане в действие на South Stream е отложена от 2013 г. за 2015 г. Според експерти допълнителна сложност по проектите създава световната финансова криза. Михаил Карчемкин припомня, че откриването на ново голямо находище на газ в Туркмения също ще позволи да бъде упражняван натиск върху страните по проект “Набуко” Що се отнася до България и Румъния, най- младите и бедни страни в ЕС се отчита, че ще им бъде изключително трудно да се противопоставят на волята на останалите членове на ЕС в подкрепа на South Stream в полза на Nabucco. Междувременно “Газпрпом” е поканен да участва в геологопроучвателни дейности в шелфа на Аляска в Чукотско море, където ползватели на подземните богатства се явяват ExxonMobil, BP и ConocoPhillips.

Понеделник, 20 октомври, 2008 г., NEWSru.com

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 21 посетителя в сайта