Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Friday, Jul 12th

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel
 1. Cell Phones and PDAs
 2. Computers
 3. Video Games
 4. Скоро по книжарниците!

 5. HarryLorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

 6. Horton MovieLorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

 7. NorwayLorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

 8. AppleLorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

 • « Previous
 • « Next
 • « Stop
 • « Play

Последно обновени:

Ambassador Bashkim Rama

 

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Albanian’s demography - an advanced value,

Albanian’s  demography - an advanced value, to live together, in a better Balkan.

The most outstanding analysts and diplomats, of the time, are finding out, more and more, on the connection and the interdependence, that exists between the demographic aspect and geopolitics, the great importance of this factor, in now days.

For its own specific, the place that it occupies, the extension, also the actual status of Albanian population, in the West Balkan, the connection and interdependence is not only obvious, but very important for the development in the region, for its peace and stability.

Read Article

Атентатът на летище Домодедово и...

 

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Атентатът на летище Домодедово и публично частно партньорство в
Република България
М. Симов
Тероризмът се изразява в извършването на противоправни наказуеми деяния, представляващи акт на насилие, които чрез поставяне в опасност на човешки живот и унищожаване на материални обекти имат за цел да повлияят на държавната политика.
При атентата на летище Домодедово на 24.01.2011г. са убити 35 граждани, 8 от които чужденци, а ранените са повече от 100. На петия ден след взрива руските власти съобщават, че терориста-камикадзе е 20-годишен севернокавказец. За взривното устройство се предполага, че е с мощност до 5 кг в тротилов еквивалент. По всяка вероятност в него са сложени елементи от месинг, за да не бъдат засечени от скенера на летището. Терористът се самовзривява в общото пространство близо до кафе "Азия" до международната зала за пристигащи на летището. До мястото на самовзривяването може да се достигне по два пътя. Единият е централния вход, а другият - входа откъм паркинга, където има голям пътникопоток и таксиметрова стоянка. Логично с да се предположи, че терористът е използвал втората възможност като по- достъпна и по-лесно реализуема.
Обезпокоителен е фактът, че руските спецслужби са имали предварителна информация за пребиваването в московския регион на терорист- самоубиец, но не са могли да преценят или нс са имали възможност да получат допълнителна информация за мястото на подготвяния терористичен акт. В нощта на неделя срещу понеделник московските спецслужби са издирвали заподозрения, но не в Домодедово, а в Зеленоград. Информацията, с която са разполагали, ги е насочила, или преднамерено отклонила, към друго място.
Друго обстоятелство, което би привлякло вниманието на анализатори и заинтересовани, е факта, че през последните месеци щатът на охраната на летище Демодедово е бил намален с 50%. Очевидно е, че приоритетът в сигурността на летището е бил поставен върху т.нар. "чиста зона" - мястото преди качване в самолета, където се проверяват всички пътници. Абсолютно незащитена е била зоната за изпращачите - там, където се намират и такситата. Терористите са търсили слабите места в сигурността на летището и явно са ги намерили.
Въпреки многократно засилената след атентата охрана на летището и „патрулирането" на специално обучени кучета, руска журналистка демонстрира с нагледно видео как кутия с надпис "Бомба", съдържаща материали - батерии и зарядно за телефон, които би трябвало да бъдат засечени дори и от най-
обикновен металотърсач, може да се окаже сред стотиците пътници на "Домодедово". Фактът, че пропуските в охраната продължават да съществуват, налага извода, че причините са от важно естество и следва бъдат анализирани обстойно и от всички заинтересовани инстанции.
След приключването, официално и формално, на войната в Чечепия, всички групи, упражнявали терористично насилие, се прехвърлят в съседните на Чечения републики. Центърът на насилието се премества в Дагестан, Кабардино-Балкария, Северна Осетия и Ингушетия. От 2009 г. насам няма атентат, извършен от чеченец на територията на Русия. Атентатите на 29 март миналата година в московското метро са организирани от две дагеетанки, а атентатът във Владикавказ - от ингушетка. В Дагестан, Ингушетия и Кабардино-Балкария няма кауза на националното освобождение. Там събитията приличат на локални междуособици между т.нар. „лордове на войната" - водачи на различни местни кланове. Общественото мнение не разбира и не подкрепя тероризма. Организираторите на атентата не биха поели отговорност за него, тъй като подобно действие не би срещнало подкрепата на вътрешното обществено мнение, а по отношение на световното обществено мнение би имало отрицателен ефект.
Извода, който се налага е, че в Русия борбата срещу тероризма не е толкова ефективна, колкото би трябвало да бъде. След 11 септември в САЩ не са преживяли втори такъв ужас. Докато Русия, след масовите терористични актове на метростанция „Дубровка" през 2002 г., преживява още много такива: през 2004 г. са взривени два самолета, в следствие на което загиват 130 човека, следват трагедията в училището в Беслан и взривовете в московското метре през 2010 година.
Основният гарант за сигурността в Р.България е държавата с нейните структури - разузнаване, МВР, ДА „НС" и частните охранителни фирми на базата на публично-частно партньорство. Всички заедно са призвани да защитят държавата и гражданите от извършване на терористични актове.
Проблем представлява връзката между организираната престъпност, нивото на корупцията и тероризма. Бавният напредък по отношение на намаляването на размерите на сивата икономика и нелегалния трафик, както и все още ограничените възможности на администрацията да понижи нивото на корупцията и да предотврати все по-сложните опити за пране на пари, биха могли да бъдат използвани от терористичните организации, за да повишат риска от заплаха за сигурността на гражданите и държавата.
В Република България има около! 100 фирми за извършване на частна охранителна дейност. Броят на частните охранители е по-голям от този на
полицаите в седем страни от ЕС, сред които и България. Като частни охранители работят близо 58 хиляди души, а полицаите у нас са с над 10 хиляди по-малко. Така че на 10 000 български граждани се падат 74 охранители срещу 62-ма полицаи. Не е тайна, че в бранша работят много лица без трудови договори.
Личният състав на частните охранители се подбира от бивши служители на МВР и МО, както и сред хора със средно или висше образование, отговарящи на изискванията за извършване на дейност по охрана, съгласно Закона за частната охранителна дейност/ЗЧОД/. Взаимодействието с органите на МВР се осъществява на основание на чл.37 от ЗЧОД. Практически взаимодействието се извършва чрез сътрудничество между дежурните центрове на охранителните фирми и дежурните оперативни части на МВР за обмен на информация и координация.
След атентата на московското летище Домодедово се налагат някои основни изводи в публично-частно партньорство по отношение на сигурността в нашата страна.
В България няма етнически проблем. Вероятността при водената вътрешната политика от държавата през последните 20 години е да нямаме проблем. Съществуват и обстоятелства, които могат да бъдат разглеждани като фактори с обратен знак:
Ниските доходи на населението и липсата на работа, евентуално лесният достъп до страната на мюсюлманска фундаменталистка литература.
Приемането ни в НАТО и участието във военни мисии в Ирак и Афганистан, въпреки че сме малка страна и до този момент не сме били обект на териристични действия.
Факта, че сме туристическа страна и ни посещават граждани от страни- членки на НАТО.
Във време на икономическа криза, държавата няма необходимия ресурс сама да се справи с проблема. Намаленият бюджет, непопълнения щат, демотивацията в част от състава, негативните настроения в обществото като отзвук на публикации в медиите и публикуването на имената на бивши агенти от структурата на ДС, създават не добра среда за работа на държавните структури.
За постигане на по-ефективна и цялостна защита на обществото от евентуални терористични действия е взаимодействието между държавните структури, отговорни за осигуряване на сигурността на населението, и частните охранителни фирми или т.н. публично-частно партньорство.
В момента полицията изпитва затруднение по отношение на кадровата обезпеченост , тъй като системата е затворена, не се набират кандидати и не се обявяват конкурси за служители в министерството. В същото време не малко служители напускат системата и се пенсионират по собствено желание. Ориентират се в други сфери, това оголва щатовете и води съвсем есетествено до недостатъчно покритие в малките и отдалечените населени места, където липсва полицейско присъствие.
Освободените ниши е желателно да се запълнят от частните охранителни фирми, а не от звена за самоохрана. Обучението, контрола и взаимодействието с органите на МВР е по-сигурно и на необходимото ниво. При звената за самоохрана възможността за техническо въоръжаване и окомплектоване с човешки ресурси е в правопропорционална зависимост от бюджета на стопанската единица. Стремежът е за намаляване средствата за сигурност.
Трайното налагане на частните охранителни фирми в личната охрана на физически лица, охраната на имуществото на физическите и юридическите лица и охраната на ценни пратки товари ще се задълбочава. Обмяната на информация между МВР и частните охранителни фирми, и особено в обратна посока, ще помогнат държавните структури, отговарящи за сигурността, за предотвратяване на терористични актове и увеличаване на превантивната дейност.
Вероятни обекти за допълнителна дейност на частните охранителни фирми ще са обекти за масово събиране на хора: училища / минимум 2 охранители на смяна/, болници, ЖП гари, автогари, аерогари, дискотеки и други. Голяма потенциална опастност е столичното метро/ възможноста за евакуация в часовете „пик" са крайно ограничени/, градския и железопътен транспорт.
Може да се практикува и смесена охрана - МВР и частнитс охранителни фирми. Например на летище „София", дейността по охраната може да се изпълнява от частните охранителни фирми. По тази начин ще сс намалят разходите и ще се създаде многослойна форма на контрол - фирмата, администрация на летището, ГД"ГВА" и МВР.
Възможността за поемане на повече обекти за охрана, ще позволи на държавните структури, отговарящи за сигурността, да се съсредоточат върху ръководството, контрола и координацията.
Обучението, постоянния контрол, борбата с рутината и взаимодействието между всички субекти, отговарящи за сигурността, е основа за успех в борбата с тероризма.
Публично-частно партньорство по линия на сигурността ще спомогне за по-ефективна защита от евентуални терористични актове, насочени срещу обекти на територията на България.

1

Страница 15 от 15

 

Полезна информация по темата

Легитимация

 • Сомалия+

  Действия на САЩ и Великобритания срещу тероризма в Йемен и Сомалия са предизвикали атаката срещу самолета
  на "Нортуест еърлайнс"?  Продължава ...
 • Кавказ+

  Екипът ни счита, че това е регион, който е важен за световната сигурност. Ако имате желание да коментирате - заповядайте. Също можете и Вие да предлагате и други 'горещи' райони за коментари и анализи.

 • Африка+

  Значението на 'черния континент' все повече ще нараства за ЕС (а значи и за нас). Особено Средиземноморските му държави. Търсим автори.

 • Украйна+

  И украинците жънат успехи при защита на националната си сигурност.

  Съвсем естествено пред България като член на НАТО и ЕС ще продължава да стои въпросът с приемането на нейна територия на нови военни бази... към целия текст

 • Балканите+

  Търсим специалисти по проблемите на Гърция, Сърбия и Турция. Ако смятате, че можете да бъдете наш анализатор или да следите някои от медиите на съответните държави и да подавате най-важното - заповядайте.

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От редактора

Варненец, по име Росен Марков се самозапалил близо до сградата на БНТ на 10 октомври, като обявил акта си за протест срещу новините на турски език по държавната телевизия.

Ощe

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 20 посетителя в сайта