Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Friday, Jul 12th

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel
 1. Cell Phones and PDAs
 2. Computers
 3. Video Games
 4. Скоро по книжарниците!

 5. HarryLorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

 6. Horton MovieLorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

 7. NorwayLorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

 8. AppleLorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

 • « Previous
 • « Next
 • « Stop
 • « Play

Последно обновени:

Развитието на албанската демография I-ва част

 

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

НП шарже д'афер на Република Албания в Република България, д-р Б. Рама
1. Процесът на демокрaтизация на Балканите и аспектите на регионалната сигурност
Загубата на суверенитет на държавата в резултат на глобализацията представлява загуба на демокрация, тъй като това премества решенията до нива, на които демократичния суверен, народа, има ограничено или никакво право.
Тук ще се направи опит за изясняване връзката и влиянието между процеса на демократизация, глобализацията, албанския фактор и регионалната сигурност. За целите е необходимо да се внесе уточнение, че регионалната сигурност ще се разгледа по-широко. Поради това, тук е налице “проблемът на едновременността”, т.е. преход от тоталитаризъм към демокрация в същото време, когато става и прехода от планова автаркична  икономика към система на отворено стопанство и прехода от доминирана от Съветския съюз международна рамка. 
Преходът може да е отваряне към световната икономика и към глобален политически ред, аспект на различните сложни съвременни феномени, които често се включват в понятието “глобализация”. В този контекст, пространството за маневриране на националните правителства е все по-ограничено. Всички, представляващи мнозинството политически партии са отдадени на политиката на преход и това обяснява защо е толкова трудно за дадена отделна партия да предложи отличителна програма на електората и отговаря на обществените нужди.
Общоприето е преходът към пазарна икономика да е необходимо условие за демокрацията.
Безспорно е вярно, че са необходими частната собственост и икономическата предприемчивост. Преходът, обаче често се е свързвал с нео-либералната идеология, при която една крайна версия на свободния пазар е била наложена отгоре на общества, в които обществените (противопоставени на частните или държавните) институции се развиват незадоволително. Това предизвика едно нарастващо чувство, че се създават общества, в които егоизмът и себелоюбието се ценят над всичко друго. Прокарването на политики от такъв вид лесно може да окуражи запазването на ограничени форми на демокрация, със “слаб интензитет”, полу-демокрация, демократичен деспотизъм, при които участието на гражданското общество силно отслабва или се редуцира.
Може да се твърди, че в глобализацията е много трудно да се постигне реална демокрация на национално ниво или, по-точно, само на национално ниво. Животът на отделния гражданин дълбоко се влияе от решенията, които се взимат на различни нива: европейско, глобално, национално, регионално и локално. Все пак центърът на демократичната политика остава националното ниво. Ако чрез независима демокрация ние имаме предвид способността на гражданите да влияят върху решенията, които засягат техния живот, тогава демократичната политика трябва да се концентрира върху всички нива, на които се вземат значими решения. В този контекст, европейското ниво е от голямо значение. Може би именно чрез политическа интеграция може да се затвърди независимата демокрация, в случая на Централна и Източна Европа, в това число Балканите. Въпросът е дали политическата интеграция би могла да предложи алтернативен проект и ако е така, какво би могло да означава това. Взаимозависимостта на всички части на континента изисква голямо благоразумие, смелост, мултиплициране и постоянно отваряне на всички канали на политическа, икономическа, социална и културна комуникация.
Въпросът за връзката между международната сигурност и демократизацията в Балканския регион  е важен. При определени обстоятелства, както ще бъде показано по-долу, заплахите може да засилят глобализацията и глобализацията може да изостри заплахите.  В тази връзка се появяват някои твърдения.
Първото, позитивната взаимовръзка между международната сигурност и глобализацията съществува.
Второто, едно широко понятие за сигурността, която да разглежда нейните политически, икономически, екологични и социални, както и военни измерения е решаващо, защото те всички си взаимодействат и защото невоенните заплахи в някои случаи са еднакво опасни с военните.
Третото, различните свързани понятия, развити в анализа са сигурността, като идеята за дилемата на сигурността са ценни за разбиране на заплахите.
Четвърто, емфазата върху международното измерение на сигурността е подходяща, защото съдбата на опитите за демократизация силно се влияе от и силно влияе върху събитията, начина на мислене, етносите, ценностите и политиките.
Политиката на Запада и на организации като ЕС, НАТО, МВФ и Обединените нации понякога са помагали, но понякога са били много вредни за сигурността.
Потребността от стабилност в една анархична, но взаимозависима международна система, изисква проблемите на развитието да се разглеждат еднакво сериозно. Сигурността и развитието на етносите са неразривно свързани в дългосрочен план, тъй като е невъзможно устойчиво развитие без гарантирана сигурност на общество, съставено от разнообразни етноси, както е невъзможно наличието на трайна сигурност без развитие. Тези проблеми са еднакво приложими и за регионалната сигурност на Балканите, където през 1989-1995 г. започна процесът на политически плурализъм и икономическа либерализация.
Международната икономическа несигурност е несъизмерима заплаха за демократизацията на Балканите.
Проблемите на икономическата (индустриалната) сигурност, т.е. достъп до ресурсите, финансите и пазарите, необходими за поддържането на приемливи нива на благосъстояние и държавна (или недържавна) власт, са основната заплаха за демократизацията в Балканския регион. Известен протекционизъм и субсидиране на недобре работещи индустрии са политики, които осигуряват индустриална сигурност. Новите балкански демокрации са изправени пред икономически проблеми. Икономическите им системи трябва да се трансформират, но процесът може да се окаже нещо по-голямо, отколкото техните крехки политически системи могат да поемат. За демократизацията (в нейната либерална форма), за да оцелее пазарната икономика, държавата и международната общност все още играят голяма роля в гарантирането на сигурност за обикновените хора. “Поради това, че неведнъж е повтаряно, че демокрацията и свободният пазар са свързани, много изглежда са убедени в естествения резултат, че ако пазарът им предлага малко предимства, демократичната система сама по себе си е объркана...”
Сега, повечето албанци не свързват демокрацията с друго, освен с нарастваща бедност и несигурност, характерни с бърз упадък във всички форми на

Явно нито една страна не може да гарантира ефективни мерки срещу тероризма. Или не желае?

 

Последна промяна (Понеделник, 18 Януари 2010 18:19) By Йордан Понеделник, 18 Януари 2010 18:18

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Явно нито една страна не може да гарантира
ефективни мерки срещу тероризма. Или не желае?

През лятото (http://news.ibox.bg/news/id_649839784/ 13.05.2009) беше съобщено, че на влизане в България на ГКПП Видин  е бил задържан турски терорист, издирван от Интерпол за членуване и финансиране на терористична организация, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Граничарите го арестували при влизането му на територията на България с ферибота Калафат – Видин, при което е установено, че пътуването му минава през Унгария - Румъния и България за Турция.
Задържаният турски гражданин бил с документ за пътуване, издаден на 13.01.2006 г. от Германия, която му  позволявал свободно придвижване на територията на ЕС. Нареченият Е.М. бил издирван от Интерпол с международна заповед за арест с цел екстрадиция за Турция и имало влязла в сила присъда, произнесена задочно от Върховния съд в Анкара на 7 юли 2007г., (лишаване от свобода за срок от 7 години) заради членуване и финансиране на терористичната организация „Dev Sol”, както и извършване на терористични действия.
Във връзка с това задържане остават открити няколко въпроса:
-    Българската страна демонстрира особена активност при задържане на обявени за издирване или арест с международни заповеди. Наскоро на влизане в страната беше задържан с полицейска мярка и бишият премиер на Косово Агим Чеку, който преди това е посещавал страната ни и като официален гост. Видимо на българските служби липса капацитет да придобиват и оценяват своевременно информацията за евентуалните последици от подобна активност, макар двата случая да са не съвсем съпоставими. В единият случай имаме лице, което се движи с официално издадени документи от страна- членка на ЕС, каквато сме и ние. Същият е преминал по маршрута си през други страни, също членки на ЕС и съответно членуващи в „Интерпол”, но те не са предприеми предписаните им действия според международната заповед. И досега не е известно в България институционално или законово да е решен ясно въпросът кой определя терористичните организации. Ако това не е предвидено в нашето законодателство, то според Конституцията и международните норми сме длъжни да съобразим поведението си с диктуваното ни от международното право и норми, предвидени в произтичащи от това задължения. Но и не е ясно дали точно „Dev- Sol” e включена в списък на опасни илри забранени организации, от което да произтичат наши неотменими задължения. Общодостъпни данни свързват А. Чеку с активност по линия на Армията за освобождение на Косово. Последната беше обявена от Държавният департамент на САЩ за терористична организация, но после изключена. Не е известно какво произтича от това за България.
-    Ако тази организации са опасни и ефективни в действията си, доколко съществуват рискове и заплахи от тази тяхна активност за националната сигурност на България.
-    Дали други срани не са предпочели да пропуснат изпълнението на задълженията, произтичащи от международните им ангажименти пред загрижеността за собствената си сигурност или заради избягването на други усложнения.
Въпросите от този тип могат да бъдат продължени, но от това нещата няма да станат по- ясни, докато не се потърси и даде отговор от властите и законите в страната. Или още повече ще подсилят съмненията ни за липсата на държавнически подход и институционална недостатъчност?
 

Страница 13 от 15

 

Полезна информация по темата

Легитимация

 • Сомалия+

  Действия на САЩ и Великобритания срещу тероризма в Йемен и Сомалия са предизвикали атаката срещу самолета
  на "Нортуест еърлайнс"?  Продължава ...
 • Кавказ+

  Екипът ни счита, че това е регион, който е важен за световната сигурност. Ако имате желание да коментирате - заповядайте. Също можете и Вие да предлагате и други 'горещи' райони за коментари и анализи.

 • Африка+

  Значението на 'черния континент' все повече ще нараства за ЕС (а значи и за нас). Особено Средиземноморските му държави. Търсим автори.

 • Украйна+

  И украинците жънат успехи при защита на националната си сигурност.

  Съвсем естествено пред България като член на НАТО и ЕС ще продължава да стои въпросът с приемането на нейна територия на нови военни бази... към целия текст

 • Балканите+

  Търсим специалисти по проблемите на Гърция, Сърбия и Турция. Ако смятате, че можете да бъдете наш анализатор или да следите някои от медиите на съответните държави и да подавате най-важното - заповядайте.

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От редактора

Варненец, по име Росен Марков се самозапалил близо до сградата на БНТ на 10 октомври, като обявил акта си за протест срещу новините на турски език по държавната телевизия.

Ощe

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 17 посетителя в сайта