Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Tuesday, Aug 04th

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

Разследването продължава...

 

На 12 януари , 2011 г. в „София- прес” на ул. „Славянска” № 29 по време на пресконференция представители на ръководството на Национален Антикриминален и Антитерористичен Форум(НААФ) заедно с обърналите се към тях представители на две български фирми огласиха данни за група лица, които под предлог извършване на легални сделки с имоти са ги измамили, при което са им били нанесени тежки материални вреди.

По времето на същата пресконференция пострадалите посочиха, че въпреки опитите им да получат защита на своите права и интереси от компетентните български съдебни власти това не се случва.

Нито пострадалите, нито наетите от техните фирми адвокати получават достъп в рамките на законното им право да се запознаят с хода на делата.

Последваща проверка на НААФ сочи, че в случая се касае за добре организирана престъпна група от български и чужди граждани, чиито деяния имат за свой периметър територията на цялата страна.

При подобни случаи остава лепкавото съмнение, че продължаваме да живеем в някакъв сценарий, където докато се подменят ценности и ограничават права, на сцената се въртят розови картини.

Събраните общодостъпни данни налагат становището, че е необходимо обединяване на няколкото разследвания срещу засечените по случая лица, като се преобразува и води дело за разкриване на организирана престъпна дейност(чл. 321 от НК).

Кои и как са замесените в измамите?

За местни избори- 2003 г. в регистрираните за участие в община Правец, в листата на Партия "Национално движение Симеон Втори" на четвърто място в листата намираме Любомир Пенчев Караджов. Същият в търсене на политически имидж участва и в дарителска кампания („Да помогнем на Бети”), целяща подпомагане лечението на една девойка, която през 2009 г. катастрофира като пасажерка на мотор в София в района на Семинарията. Подозираната от фазата на досъдебното производство като негов съучастник в измамата Диана Симеонова Маркова пък намираме като участник в листата на Коалиция „Правец- Европейска община”, която включва в себе си ПП „Българска социалдемокрация” и „Обединения блок на труда” за местни избори- 2007

На 13.03.2009 г. до Министъра на правосъдието на Република България г-жа Миглена Тачева постъпва питане от народните представители Яне Янев и Димитър Абаджиев, народни представители от 40-то ОНС, които искат разяснения по политиката на Министерството на правосъдието и спазване на законите на Република България от неговата администрация. За повод им служи писмо от г-н Бернард Йоханес Тобиш, управител на „Тракия Крошет” ЕООД, гр. Варна, адресирано до председателя на Европейската комисия г-н Жозе Мануел Барозу, с копия до ОЛАФ, председателите на парламентарни групи, българския президент, министър-председател, главен прокурор и др. То визира неизпълнение на влязло в сила решение на Върховния административен съд на Република България.

През м. ноември 2007 г. от МП е била открита тръжна процедура за продажбата на 3 терена с площ 60 дка, находящи се на територията на гр. Варна. Процедурата е прекратена с министерска заповед № ЛС-04-919/3.12.2007 г., обжалвана от дружеството, представлявано от въпросния господин. Петчленен състав на ВАС е приел в мотивите си след обжалване от две търговски дружества, че заповедта е нищожна и търговете трябва да се проведат. На това основание се настоява да се проведат съответните тръжни процедури само с участието на въпросните две дружества.

В питането си народните представители са обвинили на основание писмото на Тобиш, че министърът на правосъдието в качеството му на административен орган сам не изпълнява решенията на съда, вместо да бъде пръв пазител на законноста. Проявена е също загриженост, че след като конкретния случай, е направен достояние на европейските институции на най-високо равнище, България трудно трудно ще доказва на европейските си партньори, че има успехи в съдебната реформа.

Освен да даде повод на български депупати да обвинят български министър на правосъдието в нарушаване на законноста, г- н Тобиш достояно заявява правата си и на други места.

Името му изплува и по един скандален случай, при който е задържана и са й повдигнати обвинения за извършвана престъпна дейност столичната адвокатка Силвия Илиева-Спасова, която с още 6-има души са обвинени, че опитали да продадат с измама имот на бащата на Валентин Златев- чужд апартамент от 85 кв. м в столичния кв. Света Троица. При разследването става ясно, че групата е подготвяла сделка с двуетажна къща с обща площ 500 кв. м и двор на ул. „Сан Стефано“ 6 в София, собственост на фирмата „Агрохолд“ на Васил Златев(бащата на Валентин Златев, „Лукоил”). Продажбата трябвало да стане с фалшиво пълномощно заверено от помощник-нотариус в кантората на Искра Фидосова, разпитан като свидетел в разследването. След претърсване на кантората на адвокатката следва ново обвинение, като са намерени документи, сред които копие на саморъчно написано завещание от името на починал евреин Хари Армин Варкони и копие от протокол за обявяването му пред нотариус и ръкописни текстове, в които се обсъжда механизмът на съставяне на фалшиви документи и „наследниците“ за две завещания- на Варкони и Тодор Колчев. Оповестено е, че с въпросните документи се разкрива ловка схема за имотни измами, в които участват някой си Колчев, представял се за наследник и свидетелствалият в полза на това му качество Веселин Цонев. По-късно Колчев продал два от магазините именно на услужливия свидетел, а той от своя страна ги препродава на две варненски фирми. И двата магазина се намират в София на бул. Витоша, № 56. Единият от 17, 8 кв. м. е продаден през март 2005 г. за 109 526, 48 лв. на „Мехтранскомерс“ АД (Варна). Другият, с площ 39,26 кв. м., намиращ на бул. „Витоша“ №56. Веселин Цонев продава за 491 166 лв. на Бернард Йоханес Тобиш и фирмата му „Тракия-Крошет“ ЕООД (Варна). Междувременно Тодор Колчев, който се е представил за наследник на имотите от Варкони и ги е прехвърлил на Веселин Цонев, умира. Според публично огласените данни прокуратурата е смтнала за категорично доказано, че имотите са продадени с измама. Като едно от беспорните доказателства се сочи факта по една от експертизите, че завещанието на Варкони е било подписано с химикал, докато според експертите през 40-те години на миналия век не е имало такова пишещо устройство. Пак според същите смъртният акт на Хари Варкони е бил съставен и подписан от Веселин Цонев. От кореспонденцията между Цонев и Илиева разследващите разбират и за други съмнителни завещания и сделки с имоти на ул. „Чехов“ и бул. „Васил Левски“ в София.

Прокурорът по делото Мартин Бешков, цитиран в СМИ твърди, че има потресаващи неща в делата срещу Силвия Илиева. Констатациите по делото са, че масово се допуска да се крадат подписи от възрастни хора върху празни листове, заблудени, че подписват документи за социални помощи, да се въвличат в престъпна дейност материално затруднени като фиктивни наследници, да се изготвят неистински завещания и прехвърлят чужди имоти от измамниците, да се използват за целите на престъпниците длъжностни лица в общини и държавни институции. Констатирана е липсва адекватна политика за установяване и актуване на имоти без наследници, които по закон са станали държавни. В резултат съучастниците акумулират престъпни доходи.

Интересно е и друго име, което се преплита около машинациите по собствеността на „Чавдар- Ботевград”. Областната администрация във Варна също се оказва в съдебен спор за атрактивна земя с фирма, чийто представител е Галин Костов, snimkataкойто се оказва изведнаж в ролята на задържан в качеството му на подбудител за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов.

Според областният управител на града Д. Симеоно, Костов е бил пълномощник на "Тракия крошет" ЕООД, която придобила активи на бившия месокомбинат "Родопа". Управител на фирмата е същият германски гражданин Бернард Йоханес Тобиш. За терен от 2.3 декара на брега на Варненското езеро и част от стария комплекс на "Родопа" е извършено плащане чрез ЗУНК облигации. По останалото дълго време неразкрито убийство на Стоянов апелативният прокурор на Бургас Емил Христов представи писмени доказателства. Издадена е и европейска заповед за арест за втория поръчител на убийството, Станислав Михайлов. Според областният управител фирма "Тракия крошет" ЕООД, представлявана от Бернард Йоханес Тобиш са ловки комбинатори, използвали Агенцията по вписвания и съда. Пак според него въпросното дружество, представлявано от Галин Костов има доста опит в такива сделки.
На 19 октомври Окръжният съд в Бургас постанови бившият съдия, съдебен изпълнител и адвокат да остане в следствения арест.
В Районен съд-Варна са заведени дела за връщане на държавни имоти, отдадени незаконосъобразно.

Междувременно се появяват версии, че сянката на варненската групировка ТИМ е надвиснала над поръчковото убийство на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, който беше отначало обявен в неизвестност, докато трупът му не бе открит след деветнадесет месеца издирване. Според полицията “архитекти” на престъплението били Галин Костов, бивш съдия във Варненския окръжен съд, и Станислав Михайлов, изпълнителен директор на Агенцията за държавни вземания по времето на НДСВ.
Като други участници в убийството се сочат гардовете Стоян Колев и Нено Атанасов, наели физическите убийци Манол Хаджиев и Веско, чиято самоличност още не е установена от ченгетата. Месеци след екзекуцията на Стоян Стоянов е убит и Манол Хаджиев, който настоятелно изисквал от Станислав Михайлов  да му изплати обещаните 30 000 евро.

За неговото отстраняване е бил нает друг килър, осъденият и за други поръчкови убийства рецидивист, станал известен с прякора си „Момата”. Като вероятен мотив за убийството на Стоянов засега се сочи спор около собствеността на имоти.

Сегашният министър на МВР Цветан Цветанов преди време се похвали, че със старата практика да се прикриват престъпления, за които в полицията и в службите има вече налична информация, окончателно е свършено. Бургаският прокурор Ангел Ангелов съобщи официално, че поръчката за убийството на Стоян Стоянов е дадена от богат и прочут олигарх, чийто бизнес се разпростира върху цяла България.

Заради недоизказаното от него обществената мълва разпозна като отговарящи на тези критерии Христо Ковачки и Марин Митев от ТИМ. Първият държал бургаската “Топлофикация” и циментов завод, докато Стоян Стоянов водил преговори с турски инвеститори за строеж на ново предприятие, което щяло да се окаже сериозен конкурент в този бизнес. Неофициално се твърди, че ТИМ- аджиите влезли в разправия с “Гранити” през 2007 г., когато складът на фирмата за строителни материали в Бургас бил запален, а застраховката от около два милиона била платена от „Армеец” на Стоян Стоянов.
Макар официално да няма потвърждение Стоян Стоянов да е имал контакти с хора от върховете на ТИМ се смята, че неговата компания е успяла да привлече за клиенти повечето големи строителни фирми, които развивали строителство по Южното Черноморие. По този начин пътищата му се преплели с тандема Станислав Михайлов -  Галин Костов, определяни като защитници имотните интереси на ТИМ.
Интересна е и друга една връзка.

Министърът от правителството на НДСВ Милен Велчев, за която отдавна се знае, че има бизнесинтереси по Черноморието заедно с брат и приятели, през 29 юли 2002 г. назначава Станислав Михайлов за шеф на Агенцията за държавни вземания. Едно от първите решения на Михайлов е да предложи смяна на синдиците на авиокомпания “Балкан”, продадена на безценица на Гад Зееви още от правителство на Иван Костов.

По същото време Галин Костов става финансов надзорник на авиокомпанията, която минава в ръцете на една сложно съставена бизнессхема между ТИМ и “Химимпорт”.
За тригодишното си пребиваване в държавната власт Станислав Михайлов и Галин Костов оставят след себе си подозренията за десетки имотни афери и неправомерно събиране на държавни вземания.

Сред тях по съществени са опита за фалит на добричката фирма “Макаронена фабрика”, предприятието за олио “Слънчеви лъчи”, на което Станислав опростил дълг за 17 милиона, военноморските запаси, “Марица КК”, изкупена от”Агрохолд” и др. п.

По тази логика съвсем закономерно се налага мнението, че „Тракия - крошет”, която се е водила собственост и е представлявана от немеца Бернард Йоханес Тобеш всъщност е била управлявана от Михайлов и Костов.

Това представителтво е било използвано в схемата за отчуждаване и присвояване на имоти и всевъзможни други организирани престъпни дейности.

Защитната хипотеза на варненци е: “Станислав Михайлов е работил заедно с Бойко Борисов в правителството на НДСВ, но това не означава нищо, нали?”

Видимо по случая е налице поредното доказателство за тотална липса на активност, отговорност и компетентност от страна на власти и институции. Информационните натрупвания, резултат на работата на МВР и специалните служби не се използва целенасочено за защита на гражданските, обществени и държавни интереси. Съдебната власт проявява нежелание за работа и контрол по дейността им, както и по съблюдаване на законноста в страната. За сметка на това се поощрява изграждането на криминални отношения и интереси.

Прехвалените акции и работата на поредното правителство и на МВР срещу организираната престъпност не означават нищо, освен популизъм и пропаганда.


 

Нова пресконференция на НААФ

 

„СОФИЯ- ПРЕС”, 12.01.2011 г.

Експозе, представето от председателят на НААФ, Тихомир Стойчев:

naaf1Според чл. Чл. 4. от Конституцията, Р. България е правова държава, която се управлява според същата и законите на страната, които гарантират живота, достойнството и правата на личността.

Всички граждани са равни пред закона, като държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица.

Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси. Конституцията гарантира правото на собственост и нейната защита от закона, като я разделя и равнопоставя на частна и публична.
Частната собственост е неприкосновена.

Всеки обвинен в престъпление следва да бъде предаден на съдебната власт в законно определения срок. Всеки гражданин да има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси.

Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите, като осигурява обществения ред и националната сигурност. Като изхождаме от постановката, че националната сигурност има три обекта на гарантиране- индивид, общество и държава, ние като гражданска неправителствена организация се заехме с една проверка на случаи, по сигнал на  български граждани,  при което достигнахме до данни и факти, които сочат, че техните конституционни и законни права са нарушени.

Не трябва при това да скриваме, че има държавата има частични успехи по отношение на защитата на сигурността на гражданите. Разкрити бяха някои престъпни групи с продължавана и опасна престъпна дейност.

Стои обаче открит въпросът дали задържаните и обвинените за това са истинските извършители, дали приетите през времето на прехода закони не обслужват интересите основно на една от страните в съдебния процес? Стои също открит въпросът с размяната на обвинения между властите, в което ние не искаме да взимаме страна.

Като граждани, сдружени в името на обществения интерес и като целим дейност и живот, отговарящи на записаните и обичайни норми на правото, на Коституцията и законите, ние си позволихме да запознаем медиите и обществеността с въпросните случаи.

Доколокото част от лицата, имащи отношение към тези два случая, са с вече повдигнати по дела, водени от предварителното досъдебно и съдебно производства, визирани като членове на престъпни организации по време на конференции на представители на различните власти, включително МВР, ние считаме, че случаите сочат отказ от страна на отделни представители на съдебната власт да осугурят онези индивидуални права на гражданите, за които става въпрос по- горе.

Съдебната власт би трябвало да защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата, като при това е независима. и се подчиняват само на закона.

Страхуваме се, че в случая това не е така.

Пред вас са представителите на две фирми, „Арон- груп ООД и „Инвесткомерс ЕООД, които сочат, че техните права и интереси са нарушени, заради което те са потърсили следващата им се по българската Конституция и закони защита, но не са я получили.

Въпреки, че са сигнализирали за това нееднократно различни институции и власти.
Видно в случая, Прокуратурата не следи за спазване на законността, не е поела в своята йерархия задължението да ръководи разследването и упражнява надзор за законосъобразното му провеждане, както и не е приложила даденото право самостоятелно да извършва разследване и привлече към отговорност виновните, извършили престъпления.

Това налага усещането за липса на ясно и последователно формиране на национални цели, кореспондиращи с обществените интерес и очаквания.

Политическите субекти и властите не съумяват да мобилизират, организират и осигурят ресурсите си за защитата на интересите на българските граждани, обществото и държавата.

Често ставаме свидетели на размяната на взаимни упреци между субектите на властта и тези от опозицията.

Вместо реални действия, те често ни занимават с размяната на взаимни упреци, с прехвърляне на отговорности.

Поредно доказателство са вече станалите банални поредни скандали със СРС- та, при което не се търси вината за наличието и ръста на престъпните прояви, на корупцията и контрабандата, а сме занимавани с това кой какво е казал, как го е казал, на кого го е казал, като се бяга от същината на нещата и от отговор на реалните и общественозначими въпроси.

Такова поведение отблъсква и неминуемо води гражданите до търсене на нови идентичности, до търсене на нови субекти, които да поемат отговорност за разрешаването им.

Надяваме се, че с днешната пресконференция и последващи действия ще можем да ангажираме вниманието на българските институции и власти да си свършат работата докрай.

Благодаря за вниманието.

За какво точно става дума с подробни документи можете да научите от тук

 

 


Съобщение

 

На 19 ноември, петък, 2010 г. Сдружение НААФ (Национален антикриминален и антитерористичен форум)., представлявано от председателя си Тихомир Димитров Стойчев и в присъствието на част от членовете на Управителния съвет подписа Споразумения за взаимодействие с Конфедерацията на Обществените Организации за социална защита на пенсионерите в България, ръководена от Стоимен Цветанов Стоименов; Съюза на Военноивнвалидите и Военнопострадалите с председател инж. Петър Траянов Велчев и Сдружение „Отечествен съюз”, с председател Симеон Петров Симеонов.

С този акт подписалите Споразуменията обявиха, че целят повишаване възможностите за диалог и взаимодействие между структурите на гражданското общество, държавните власти и институции с оглед своевременно оценяване на съвременните рискове и заплахи за националната и колективна сигурност. Те определиха организираната престъпност и тероризма като безспорни предизвикателства, а отношениетои адекватните мерки към тях като показател за демократичност и цивилизованост.

Неправителствените организации се ангажираха в бъдеще да способстват за

изграждане на активна мрежа на гражданското общество, която даспособства за разработване и прилагане на нови политики и практики за гарантиране на националната сигурност; за ефективен мониторинг върху рисковете и заплахите за нея; за упражняване на законен натиск и контрол върху властите; за гарантиране проспериращо развитие на обществото и държавата; за преустановяване на възможностите България да продължи да бъде заложник на чужди интереси; за реализиране на переспективни замисли и проекти, свързани със заявените намерения и дейности.

От подписалите:

За НААФ
(Т. Стойчев)
За КООСЗПБ
(Стоимен Стоименов)
За СВИВП
(инж. П. Велчев)
За Отечествен съюз
(Симеон Симеонов)

podpis4

podpis3

podpis2


СЪБРАНИЕ НА УС НА НААФ

 

На 10.11.2010 г. от 18.00 ч се проведе събрание на УС на НААФ, което реши:

 

  1. Прие разпределение на постоянните функции и задачи на членовете на ръководството;
  2. Прие план за работата през четвъртото тримесечие на 2010 г.;
  3. Утвърди подписването на Споразумение за сътрудничество с други неправителствени организации;

 


Неправителствени организации обединяват усилия

Последна промяна (Неделя, 07 Декември 2008 12:16) By Йордан Четвъртък, 06 Ноември 2008 20:39

 

На 26 ноември, 2008 г. взала 10 на НДК Националният антикриминален и антитерористичен център(НААФ) и новоучреденият Център за Балкански изследвания (ЦБИ) към Националната асоциация за международни отношения (НАМО) организираха дискусия под надслов “Балканите- реалности и проблеми”, в която взеха участие учени и преподаватели от Института по философия при БАН, ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, ЮЗУ Рилски”, СУ “Св. Климент Охридски”, УНСС експерти от АРБ, АРРОП и др.. Председателят на Управителния съвет на ЦБИ от името на инициаторите огласи набелязаните цели: създаването на Балканска академия за сигурност и сътрудничество на Балканите.

Read Article


Страница 1 от 2

You are browsing all На НААФ articles

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 19 посетителя в сайта