Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Tuesday, Jul 23rd

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

Пистолет или револвер за българските полицаи и охранители

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПечатЕ-мейл

 

Пистолет или револвер за българските полицаи и охранители?

(Публикувано в сп. “Охрана, оръжие и сигурност”, бр. 6, 2011 г.)

Манол Тенчев, майор о.р.,

експерт по национална сигурност и отбрана

Ако някой започне да ви убеждава, че пистолетът “Макаров” (ПМ) е подходящ за полицейски нужди, съветвам ви да не му вярвате. Параноята на пълната унификация на оръжието и боеприпасите в годините на “студената война” направи от това чисто армейско оръжие основен милиционерски атрибут в бившия соцлагер.

Някои експерти разглеждат късото оръжие според предназначението му най-общо и съвсем условно като отбранително и нападателно. Ако приемем тази класификация, ще видим, че според нея отбранително оръжие е това, с което се борави лесно и с което може бързо да се произведе изстрел. Обратно – нападателното оръжие изисква повече време и подготовка за привеждането му към състояние на стрелба. Така предназначението логично ни отвежда към двата основни вида късо бойно оръжие – револверите и пистолетите. Факт е, че у нас цели десетилетия револверите не са се ползвали с особена почит и уважение. Възприемани са като чисто американско оръжие, върху което е падала пародийната сянка на юношеските уестърни.

Днес българските патрулни полицаи и охранители все още се надяват (вече 20 години), че в някой хубав слънчев ден и те ще получат своя служебен полицейски “Смит & Уесън” модел 65 или модел 10 с популярният на Запад калибър .38 Спешъл. Защото се знае, че с него, веднага след изваждането му, може да се произведе изстрел – първият, животоспасяващият. Нещо, което много трудно може да се постигне с “полицейския” ПМ. Впрочем с него ценни секунди могат да се спестят само ако се носи с патрон в цевта – нещо, което по принцип е забранено в България.

Специалистите са единодушни, че полицейското оръжие не трябва да ползва боеприпаси с висока начална скорост на куршума. Прието е то да предизвиква силен спиращ (шоков) ефект, но да няма голяма пробивна сила. Защото полицаят трябва да задържа престъпниците, а не да раздава правосъдие на улицата. На това условие отговарят повечето популярни револвери. Началната скорост на повечето револверни боеприпаси е не повече от 260 m/s, а куршумите им могат да бъдат “полуоблечени” и “открити”, което изключва рикошетите в градската зона.

Обратно – стандартните и най-разпространени патрони за “Макаров” са армейски тип със стоманен сърдечник, а началната скорост на куршума е 315 m/s. Въпросните боеприпаси, съхранявани в складовете на бившата ГДР още през далечната 1998 г. бяха забранени за употреба от правителството на Германия върху цялата територия на страната. Според приетото решение те вече или са продадени в чужбина, или са унищожени. Не случайно българският полицай или охранител дълго премисля дали да натисне спусъка на служебния “макаровец” – последствията са непредвидими, а често се оказват фатални. Опит за предотвратяване на нежелателни последици са ограничените партиди патрони с метална риза на куршума, но без сърдечник, произвеждани у нас и популярни като “зелените” заради зеления цвят на маркировката.

Ако потърсим приложението на ПМ в специалните ни служби, ще видим, че и там той не е най-подходящото оръжие. Размерите му в измерението широчина го правят доста неудобен за скрито носене. В това отношение легендарният ТТ, въпреки по-дългата си цев, е доста по-практичен и удобен. Не случайно в годините на Втората световна война с пистолети ТТ са били снабдени и някои подразделения на американските OSS (Office of Strategic Services) – предшественик на сегашното ЦРУ. Все пак, макар и твърде бавно, постепенно и в нашите специални служби започва да постъпва на въоръжение и револверът. Като че ли, най-популярен за тях се оказа испанският “Астра”.

Според изследване на ВИПОНД – МВР сред дванадесетте основни изисквания за професионалното улично ченге фигурират добрата екипировка, точната стрелба и доброто заплащане. Така че на ход са експертите по въоръжението. Вярно е, че в годините на преход, а сега и на финансова и икономическа криза, парите както винаги не достигат, но при добро желание все нещичко може да се направи. А и на световния пазар револверите са доста по-евтини от пистолетите. Бразилската фирма “Таурус” например, все повече се налага със своите надеждни и на приемливи цени револвери.

А ако решим този път да бъдем истински патриоти, нищо не ни пречи да натоварим със стабилна поръчка предприятие от родния ВПК. Предприятието АРКУС АД – гр. Лясковец от няколко години произвежда бойни револвери под наименованието Arcus 95R. Те са шест зарядни, а дължината на цевите им е в два варианта – 2.5 инча (64 mm) и 4 инча (102 mm). Произвеждат се в богата гама от калибри, която би задоволила и най-претенциозните – за класическите револверни боеприпаси .38 Special и .357 Magnum, както и за най-разпространените пистолетни – 9x19 mm Luger (Parabellum) и 9x18 mm Makarov. Да не забравяме, че според класация на Американската стрелкова асоциация, през 1998 г. армейският пистолет Аркус-98ДА, произведен в Лясковец, е бил третият по точност пистолет в света. Досега фирмата е продала в САЩ хиляди единици късо бойно оръжие. То е било много добре посрещнато от най-пристрастените към родното си производство и най-капризни към чуждо оръжие купувачи, каквито са американците. Това показва, че предприятието, работещо по стандартите на НАТО е способно да произвежда изключително качествено оръжие.

А що се отнася до популярния “Макаров” – той си остава едно отлична армейско оръжие, в което има още “много хляб”. Още през 90-те години на миналия век българската фирма, която го произвежда – “Арсенал” – Казанлък, произведе луксозен пистолет “Арсенал”, прототип на ПМ, предназначен за американския пазар. Той е изработен от специални материали по западните стандарти с разпространеният в САЩ калибър 9х17 mm Short (.380 ACP), по-лек е и е с нова ръкохватка. Янките го харесали за лов и за граждански нужди и започнали да го купуват.

От доста години добро познаване на проблема демонстрират шефовете на БНБ. Охраната на тази национална финансова институция изпълнява задълженията си с големокалибрени надеждни и респектиращи револвери. Това са американските “Рюгер”-и, ползващи боеприпаси .38 Спешъл и .357 Магнум. Едно оръжие, в чиито достойнства все повече хора тепърва ще се убеждават.

You are reading Пистолет или револвер за българските полицаи и охранители articles

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 14 посетителя в сайта