Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Wednesday, Jul 08th

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

Позиция

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

 

На 19 май, 2011 г станахме свидетели на физически сблъсък между привърженици на политическа партия „Атака” и изпълняващи свои обичаи мюсюлмани пред  джамията „Баня Башъ" в София. Този случай на демонстрация на проблем в междуетническите отношения не е единствен.

С наближаването на изборите за кметове, общински съветници и президент през есента на настоящата година различните политически субекти трескаво ще търсят усилване на собствения потенциал в политиката и властта.

Организацията на митинг от политическа партия, представена в Народното събрание, на място, където обичайно има струпване на молещи се мюсюлмани, е целяло усилване на провокативния характер и ефекта от конфликта за сметка умишлено нарушаване символиката на съответните ритуали. Личното присъствие на лидера на „Атака” Волен Сидеров, както и ранената при инцидента народна представителка им осигуриха за дълго възможността да заявяват ескалиращите си постоянно политически цели, които се развиват в диапазона от оставка на министъра на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов до заплаха за минаване в опозиция.

При сблъсъците пострадаха български граждани.

По- силно бяха засегнати интересите на обществото и държавата.

Властите демонстрираха за пореден път мудност и ограничен капацитет.

Действията на МВР бяха изолиран и закъснял акт, говорещ по- скоро за безсилие.

Софийската районна прокуратура  едва на следващият ден образува досъдебни производства срещу неизвестни извършители- за телесни повреди, причинени на депутата на „Атака” и на полицаите, пострадали докато охраняват митинга.

Раздвоението между статус на държавен глава и претенции за ново политическо лидерство предопредели обърканото поведение на Георги Първанов.

Той заяви, че Консултативният съвет по национална сигурност не е оперативен орган и трябва да се пази като място за консенсус. Същевременно настоя случаят да не бъде неглижиран и отминат със снизхождение, за да не се допусне повторение на подобни провокации, но се въздържа от оценка и препоръки за правителството. Едновременно беше категоричен, че станалото е лош знак в обществото, който сочи за наличието на напрежение на етническа, религиозна основа и възможен опасен сценарий. Действията на Волен Сидеров президентът определи като провокация, които създава напрежение в отношенията със съседите. Според него политикът бил готов в името на запазване и умножаване на влиянието си да взриви етническия мир.

На този фон от объркани, противоречащи си и търсещи повече политическа изгода, отколкото решения реакции личи, че държава и власти не предлагат политика за изграждане на институционален и инструментален капацитет, който да гарантира защита на конституционните права и свободи на всички български граждани.

Опасения будят и непремерените изявления на български политици, опитващи са да се представят за защитници на двете страни в конфликта, като допълнително изтъкват неговите етнически и религиозни, а не криминално характеристики.

Същевременно се допускат изказвания, съдържащи непремерени упреци към силите на реда.

По време на извършване на вандалския акт една от страните си присвоява правото да се легитимира с национален символ, какъвто е българския флаг, което придава друга, по- тежка характеристика на техните действия и създава предпоставки за разширяване на конфликта.

Случаят получи международен отзвук след светкавичната реакция на съседна Турция, която нарече  акта „остро расисткото нападение срещу хора, молещи се в джамия в съседна България, в която живеят близо 700 000 етнически турци и призова българските власти да предприемат необходимите мерки за наказване на нападателите, потъпкващи едно от най-основните права на хората”. В същото изявление ПП „Атака” бе наречена ултранационалистическа, расистка и антитурска. Изразено е учудване, че нападението „се случва в страна, която е член на Европейския съюз”. Гости от Турция, дошли на събора, организиран от ДПС, не пропуснаха да отбележат, че дори по време на „османското присъствие” в България религии не са били забранявани.

Правещата опити да усили политическата си легитимация ПП „Отоман” с лидер Али Юзеиров определи случая като „нападение над мирно молещи се мюсюлмани” и  „опит да се срине етническият мир в страната и създаде атмосфера на страх и враждебност преди изборите”.

Лидерът на ДПС Ахмет Доган, докато се готвеше за участие в митинг- събор, посветен на жертвите на възродителния процес в местността Демир Баба теке край гр. Исперих призова за предприемане на „законодателен акт срещу действията, провокиращи етическа омраза”, за сериозно отношение от президента, министър-председателя, Европейския съюз и НАТО, като определи етническият модел на България за единствен и осигуряващ стабилност на Балканите”.

КАТО ИМА ПРЕДВИД ГОРНОТО, НААФ ПРЕДУПРЕЖДАВА, ЧЕ:

-                  конфликтът пред столичната джамия не  е единствен признак за съществуващите заплахи от ескалиране на конфликти на националистическа, етническа и етнорелигиозна основа;

-                  Зачестяват случаите, които сочат масово етнизиране във взаимотношенията.

СМИ излъчиха случай, при който в един от ромски квартали е пребит евангелистки пастор. „Жертвата- ром е нападната от представители на същия етнос, като в основата на конфликта се поставят изповядването на различни религии.

В същият квартал ромите са разделени на две враждуващи групи, като християните наричат противниците си „талибани”. Последните пък се придържат към поддържане на бради като външен сиимвол на съпричастност към мюсюлманския ритуал.

Също преди време ПП „Ред, законност и справедливост" ще внесат искане до Висшия съдебен съвет за отстраняване на председателя на СГС Светлин Михайлов, обвинен, че е регистрирал неправомерно Мустафа Хаджи като главен мюфтия, въпреки че са му ясни неговите противозаконни действия. От партията обявиха, че служителят от посолството на Турция Мазхар Белгин, който е  от две години в страната, е  член на религиозния съвет по фетва и участва в ръководството на главното ни мюфтийство. От РЗС са категорични, че това е пряка намеса на чужда държава в законно регистрирано в България вероизповедание, докато  Мустафа Хаджи, завършил  двугодишната школа на забранената  „Мюсюлмански братя" в Йордания и мюфтийството пропагандират турски национализъм.
Според РЗС 140 кметове от ДПС са вписани официално като имами, председатели, секретари на джамийски настоятелства. Според Яне Янев този случай е доказателство на срастване на политическата власт с религиозната. Сподвижниците на Янев заплашиха, че ще поискат проверка дали въпросният Белгин е свързан с турските тайни служби".

Като има предвид всичко това, НААФ настоява:

1.               Незабавно да се преустановят всякакви опити на политически субекти да използват етническите и религиозните отношения и потенциал като средство;

2.               За провеждане на спешно заседание и обсъждане в КСНС с цел набелязване на мерки от властите и институциите за поемане управлението и трайно намиране на решения по въпросите на междуетническите отношения;

3.               За предприемане от тяхна страна на незабавни мерки за гарантиране на канституционните права и свободи на гражданите;

4.               За консолидация усилията на структурите на гражданското общество с оглед осигуряване на капацитет и участие в необходимия в такива случай граждански натиск и контрол.

 

 
21.05.2011 г.                                                 Председател на НААФ:

София                                                                       Тихомир Стойчев

You are reading Позиция articles

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 14 посетителя в сайта