Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Friday, Apr 03rd

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

Проф. Лалов: Българската енигма

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

 

БЪЛГАРСКАТА  ЕНИГМА

В ДУХОВНИЯ  ЖИВОТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Проф. дпн Боян ЛАЛОВ

Съществува някаква тайна в произхода на българите и тяхната роля в историята на света. Големият ерудит д-р Ганчо Ценов се опита преди сто години да разбули тази тайна, като сравняваше византийските и ватиканските документални източници. Но нашите историци, не довършиха неговото дело,  защото повечето от тях работеха не като български книжовници, а като чужди наемници.

Мой колега професор, който участва в юбилейния празник на Пекинския университет, ми разказа за огромното уважение и дълбок поклон на японската делегация към присъстващите на тържеството българи.

На неговия въпрос - на какво дължим тази чест, японците отговорили: Вие сте най-древната култура на света.

Не бих се заел да доказвам с исторически или с логически аргументи  тази теза. Но когато човек слуша „Зайди, зайди ясно слънце” или „Радина мама думаше”, или „Атмаджа дума Страхилу” трагизмът на една древна  цивилизация, по-стара от Есхил и Омир завладява духа ни. Такива песни пораждат предчувствие за митично племе, танцуващо върху жаравата  на много векове.

Дъхът ни спира, но не можем да заплачем, защото и плачът спира в гърлото. „Няма друга такава музика като българската!” - беше казал Джордж Харисън, който освен че беше велик музикант, се интересуваше живо от музиката на всички народи. Музиката е най-запазеният и най-емоционалният свидетел на историята и културата. За това трябва да се съхрани автентичността на това българско явление, което е скъпоценно за света.

Но тук става дума за нещо друго.

Става дума за „държавата на духа”, както академик Дмитрий Лихачов нарече България.

Когато говорим за развитие на духовността в човешката история, не можем да не споменем Орфей и орфизма, който изпревари христианството с много векове. А великите солунските братя Кирил и Методий, които папа Йоан Павел II нарече благодетели на Европа възмогнаха триезичната догма и дадоха достъп на  много народи до същността на Христовото учението за любов, опрощение и милост към ближния.

Когато пък христианската религия стана казионна държавна доктрина на Византия, а по-късно и на България, сред българите се появи  и се разпространи богомилството, което беше най-бистър поток близък на исконните извори на христианството.

Хиляда години по-късно „Бялото братство” беше замислено от Учителя Петър Дънов, когато той следваше в Америка теология и медицина. Там той почувства че тепърва човечеството ще има  все повече потребност от братство, етика и хармония, като противовес на неограничените възможности и неограничените амбиции на днешната цивилизация.

Нашето поколение е съвременник на стъпването на човек върху повърхността на луната. Но не всички у нас знаят, че трима велики българи изиграха ключова роля в това събитие: Асен Йорданов, един от основателите на теорията и практиката на американската и световната авиация, когото Нийл Армстронг, първият човек стъпил върху луната, нарече свой учител;

Джон Атанасов – признат от федералния съд на Щатите за създател на компютъра. Без компютъра не е възможно изчислението в реално време на траекториите на космическите полети;

Иван Ночев, създател на реактивните двигатели, с които американците извършиха меко кацане върху лунната повърхност. Случайно или неслучайно е, че обединените усилия на тримата българи имаха ключово значение за осъществяването на този безпрецедентен факт?

От години ме безпокои следният въпрос: Как да си обясним факта, че през периода 1994-2003 г. нашият мизерстващ народ, който е една хилядна от днешното човечество, изпрати младежи, които  спечелиха на международни и световни олимпиади по математика 59 медала от 60 възможни: 33 златни, 24 сребърни и 2 бронзови.

През това време държавните ни ръководителите  превърнаха България в най-бедната, най корумпираната и безнадеждна страна в Европа. Как може малка България все още да ражда и да подарява на света толкова интелект? А да не може да се оттърве от простотията и лакомията на тези, които изнасят милионите за да сложат в джоба си комисионните, които разпродават държавата и ни оставиха в ръцете на  гангстерите и саморазправата?

Нашите академици, професори, юристи, икономисти, финансисти, публицисти са длъжници към народа си. До кога ще мълчат като риби?

В България все още живее духът на великите ни предци.

Ние трябва да  запазим отечеството си, да не допуснем България да остане само географско или историческо понятие, защото България е необходима на света.

You are reading Проф. Лалов: Българската енигма articles

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 4 посетителя в сайта