Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Sunday, Aug 09th

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

 

ТИХОМИР СТОЙЧЕВ: ИМА ТЕНДЕНЦИИ ЗА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ФУНКЦИИ ОТ ДАНС КЪМ ГДБОП


ImageПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ У АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ ЩЕ СЕ ЗАГНЕЗДИ УСЕЩАНЕ ЗА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ, МОЖЕ БИ И ЗА РЕВАНШ, КАЗВА ОЩЕ БИВШИЯТ ШЕФ НА ЦСБОП

Тихомир Стойчев е роден е на 23 февруари 1953 г. в София Завършил е история във ВТУ "Св. Кирил и Методий", слушателски курс в Академията на МВР и политология. Специализирал е управление и овладяване на кризи. Работил е на различни длъжности в МВР, в Националната служба за сигурност и в Централната служба за борба с организираната престъпност. Директор на ЦСБОП през 1991-1992 г. В момента е редовно избран председател на НААФ.
Г-н Стойчев, като че ли секторът сигурност е най-силната част от управлението на ГЕРБ. Вие как смятате?
Обективни предпоставки за това съществуват- премиер и вицепремиер са кадри с първоначална подготовка и стаж от системата на МВР. Техни приятели и колеги от този период попаднаха и в Народното събрание. Дори по върховете на съдебната власт бяха издигнати юристи, чието образование и първоначален стаж не може да не са преплели пътищата им с първите мъже в държавата. Общи спомени най-малко имат и от периода, когато Борисов и Цветанов бяха тандем в МВР при управлението на НДСВ.
Въпреки това обаче аз не считам, че проблемите на сигурността са силна или поне приоритетна част от управлението на ГЕРБ. Вярно, те предлагат за обсъждане Стратегия за национална сигурност и ако имат достатъчно време в управлението, най- вероятно тя ще бъде приета. Особено след като получи одобрението и от самият Президент, след задедание на неговия Консултативен съвет по национална сигурност.
Като проблем тук виждам това, че колкото и да е всеобхватна темата „сигурност”, на първо място, ако се отива към разработване на стратегии, логично е да бъде поставена някаква национална доктринална рамка за политиката и бъдещето на България в един дългосрочен план. Едва след като там се утвърдят общонационалните стратегически насоки, вече като елемент ще следва приемането на секторните стратегии.
Иначе службите на МВР се постараха, създадоха набор от знакови оперативни разработки, чиито звучни псевдоними се разтекоха по медиите едновременно със задържането на обектите по тях.
Въпреки това последващите резултати не са особено убедителни- отмяна на мерки, падане едно след друго на обвинения, оправдателни присъди и т.н.Някъде връзката се къса....
И друго, обвиненията са главно за престъпни посегателства срещу личността. А субектите на сигурността трябва да защитават подзащитните им обекти в по- сериозен мащаб - освен индивидуалната, има още обществена и държавна сигурност. Не се разбира какви са успехите в останалите два сегмента.

Какъв съвет бихте дали на вътрешния министър Цветанов относно неговата работа?
Каквото имам да казвам по проблемите на националната сигурност, престъпността или корупцията аз съм го казвал и писал многократно. И продължавам да го правя, при това публично. През настоящата година дори с мои бивши колеги и активни граждани създадохме сдружение. Нарича се НААФ (Национален антикриминален и антитерористичен форум) и вече има съдебна регистрация и собствен сайт. Преди това организацията съществуваше като интернет общество. Член съм на Центъра за Балкански изследвания, също неправителствена организация, и на Асоциацията на служителите от сигурността. С колеги сме участвали в множество публични дискусии, кръгли маси, имаме поредица от публикации. Готвим нови такива. Не смятам, че е добре да се дават непоискани съвети. А и всеки трябва да си носи отговорността за решенията.

Трудно е в работата на вътрешното министерство да се отличат кои са приоритетите на МВР в борбата с престъпността. Как смятате вие като специалист?
ПП ГЕРБ след последните парламентарни избори реши сама да поеме отговорността за управлението. Това е млада политическа сила, без политически апарат, традиции и структури, крепяща се основно върху възможностите на ограничен кръг и личност. Едни от първите осннователни критики бяха за това, че новото правителство си няма програма. Мисля, че някъде там е и отговора. При ясна програма на едно правителство за неговото управление съвсем естествено ще бъдат отграничени и следвани определени насоки и приоритети. Сега имам усещането, че се финализират и реализират отдавна познати на специалистите случаи, по които или много от фактите са размити във времето, или старателно критата информация за противодействие от страна на оперативните служби отдавна е станала достояние на самите обекти и те са взели отдавна собствени контрамерки. Както и че в немалко случаи се тича срещу или след събитията.

Има ли според вас преразпределение на функции от ДАНС към ГДБОП? И до какво би довела тази промяна?
Безспорно такива тенденции има. Подобни взаимоотношения пораждат нерядко спорове, ревност, създават предпоставки за нелоялна конкуренция и фаворизиране. Смятам, че ако има грамотно, в професионално отношение, ръководство, силен координиращ и контролен механизъм, дублирането на звена и дейностти не е опасно. Ще дам пример. Разпространението на наркотици се разглежда като опасност за националната сигурност и е безусловен предмет в партньорстовото между нашите служби вътре, а така и с техните външни партньори. Проблемът е всеобхватен и има място за всички. Отглеждането на канабис, производството и разпространение вътре в страната на синтетични или други наркотици, съществуването на мрежи от потребители и непосредствено стоящи до тях пласьори трябва да бъдат постоянна грижа и обект на МВР, респективно служба полиция. Един районен инспектор, оперативен работник на територията не могат да не познават този проблем и да не са ангажирани ежедневно с него. Те могат да осигурят едновременно и най- пълноценна връзка с институциите извън МВР и обществеността. Но те ще бъдат само част от веригата.
Употребата на наркотици засяга основно младите хора, като продължителното приемане и зависимост ги прави непълноценни във физическо и интелектуално отношение, застрашава тяхната  възпроизводствена способност. Дори да имат деца, те стават непълноценни родители, заразяват с негативния си пример. При необходимост младежите не могат да бъдат пълноценни защитници на нацията и държавата. Всичкото това застрашава съществуването на нормални отношения, изпълнение и разпределение на функции в обществото. Точно в сферата на преплитане на обществената и държавната сигурност си взаимодействат специализираните и специални служби, каквито са от една страна ГДБОП, и от друга ДАНС, НРС и т.н. Първата поема функциите по изявяването и разследването дейността на организираните престъпни групи, трансграничните канали, организираната търговия. Специалните служби се грежат за информационно подпомагане на вътрешната служба със своите специфични възможности и могат да се намесват единствено, когато например чужда служба или организация специално използва наркоканалите и мрежите за свои цели, насочени срещу националната сигурност. Подобни са нещата с тероризма, с търговията със специална продукция, с културно-историческите ценности и др.
В някои страни уместно са създали междуведомствени структури на нивото между взимащите политически и управленски решения и изпълнителите.
При ясни правила има място за всички, при условие, че се гарантира компетентен и единен център.

Шефът на Агенция митници Ваньо Танов продължава да търпи критики заради кадровия застой и лоша събираемост от мита и акцизи. Смятате ли че проблемът е до управлението или цялостната система е сбъркана?
Това е още едно потвърждание, че това управление се радва може би на максимална приемственост. Танов е оглавявал ОДП, ГДБОП, работил е на национално ниво срещу организираната престъпност и след кратък период в политиката застава начело на митниците, които са перманентен обект на оперативни и всякакви разследвания от години. При всичкото това стечение на благоприятни обстоятелства можеше да се очаква, че той ще се справи повече от прекрасно. Но както в много случаи, така и тук си взаимодействат множество фактори. На първо място традицията. Митницата също е една затворена и специфична система, със свои правила, традиции, колегиалност ако щете. Там Ваньо Танов, дошъл от МВР няма много какво да направи. А и поне заместниците му трябва да са от тази система, да я познават в детайли и да са безспорни авторитети. Вторият фактор са политиците и организираната престъпност. Едните от години гледат на митниците като на всичко друго, но не и като на фискален инструмент на държавата. Когато контролират митниците от изпълнителната власт, тя е удобно място за настаняване на работа на собствените партизани, за облагодетелстване, а от позициите на законотворци те коват такива закони, които да им осигурят тези възможности.

Как бихте коментирали ареста на Алексей Петров и постоянните противоречия около назначението и кариерата му в службите за сигурност?
Не познавам в достатъчна степен самият случай, но мисля, че истинските виновници няма да понесат отговорност и се скриват за стореното единствено от Алексей. Сред тях има политици.

Според вас ще се пречупи ли той в затвора?

Не го познавам до степен да му давам оценка. Затворът беше учреждение, което може да възпитава единствено във времето, когато беше част от една добре смазана система. При условията на икономическа и политическа нестабилност, недобри структурни и кадрови решения затворът също е нестабилна и неефективна институция. Но Алексей Петров не е осъден още, за да се грижим за състоянието на затворите, поведението му и евентуалните последици. Той се намира в следствен арест и имащите отношение към разследването и съдебния процес са отговорни за него и състоянието му.

Какъв би бил ефектът за управляващите от евентуалното му пускане на свобода?

Много труден въпрос. Не мога да предсказвам бъдещето, но при всички случаи у него ще се загнезди усещане за несправедливост, може би и за реванш. Алексей Петров е бил дългогодишно свързан със системата за сигурност, изпълнявал е различни роли в нея и обществото, включително по време, когато сега участващи във властта са имали съответни позиции и личен допир с него. Видимо е създал и разполага с контакти в различни слоеве, има специфична информация.
Държавата е тази, която следва да се погрижи с властовите си ресурси да има справедливост и да не се допускат своеволия.

You are reading ИМА ТЕНДЕНЦИИ ЗА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ФУНКЦИИ ОТ ДАНС КЪМ ГДБОП articles

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 19 посетителя в сайта