Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Friday, Jun 25th

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

Председателят ни в '168 часа'

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

 

Контрабандата е особено доходоносна дейност и за съжаление още от самото начало на прехода към нея имат интерес хора от най-високите етажи на политиката" - казва пред "168 часа" Тихомир Стойчев.

Той е бивш директор на ЦСБОП (днес ГДБОП). Два пъти е уволняван от МВР - от бившите министри Йордан Соколов и Богомил Бонев.

Соколов го отстранява, след като Тихомир Стойчев заявява в медиите, че ни управляват корумпирани политици, които се опитват да превърнат ЦСБОП в политическа полиция.

Днес Стойчев твърди, че:

  • Политици и престъпници са се омешали още в началото на прехода.
  • И червени, и сини, и НДСВ имали вземанедаване с контрабандата.
  • Хора от властта първо гонели престъпниците, след това получавали подаръци от тях.
  • Доклади на службата за контрабанди и чадъри над бандити оставали без последствие.

"Още по времето на соца прогнозирахме, че организираната престъпност ще си постави за цел да узурпира контрабандата като доходно парче от търговската дейност - казва Тихомир Стойчев. -  След 10 ноември част от каналите станаха още по-интересни. Особено когато държавата и специалните служби се оттеглиха от тях. През 1992 г. изпратихме до тогавашния вътрешен министър Йордан Соколов четири доклада, подписани от мен и изготвени от общ екип от три отдела на ЦСБОП. Единствената следа, че тези материали са написани и са отишли в министерството, се намира в деловодството. Докладите се върнаха без никакви указания

Виждахме, че се сбъдват нашите прогнози - контрабандата беше приватизирана от политици. В този момент се фетишизира изразът: "Което не е забранено от закона, е позволено." Това бяха думи на един от нашите президенти - юриста Петър Стоянов. Сякаш се отключи кутията на Пандора. Прораснаха много интереси, но те най-много избуяха по времето на Богомил Бонев. Ако някой е имал намерение да използва тези канали с цялата им комуникативната мрежа - складове, производства, камиони, техника, включително и използването на спецслужби, при идването на правителството на ОДС с премиер Иван Костов това се превърна в масова практика

През есента на 1997 г. тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев кани в кабинета си босовете на трибуквените групировки. Според официалната информация те са предупредени, че се слага край на силовото застраховане. Поканените босове, вместо да бъдат разследвани, са натиснати да махнат стикерите, които висят на магазини, коли, заведения. "У много мои колеги - обяснява Тихомир Стойчев - възникна убеждението, че е направено и друго споразумение - групировките да поемат контрабандата, ако периодично се издължават на определени политици и политически сили. Срещу това получиха най-висша защита. Много от последвалите разследвания на контрабандата по време на югоембаргото това доказаха, че тя е овладяна от организираната престъпност, а зад нея стои целокупният политически елит." Богомил Бонев е човекът, който на два пъти се явява възлова фигура в МВР - като главен секретар и като министър.

"Соколов не познаваше работата на МВР. Бонев беше този, който наложи визията си за развитие на министерството. Първо като главен секретар, после и като министър. От онова време има много въпроси, които все още са без отговори. Бонев доведе в МВР хора, които на по-късен етап се оказваха ярки участници в процесите на овладяване на контрабандните канали. А самият той като адвокат е защитавал интересите на известна марка кафе, която е вкарвала стоката си по същите методи и канали, по които са влизали

цигари, петрол и други акцизни стоки.

Странно е и как един главен секретар и министър на вътрешните работи се замогна толкова много

Не че е изключение! Сега Бонев е изпълнителен директор на панаира в Пловдив. Има хотел в Банско, твърди се, че има и други хотели. Видим е имущественият стандарт и на много подобни на него политици, които влязоха в странна симбиоза с различни бизнесмени. Георги Гергов се сдоби с правомощия върху панаира, Стария град в Пловдив и някои черноморски курорти по времето на БСП. Това е политическо решение. На откриването на хотела на Богомил Бонев в Банско са присъствали Румен Овчаров и Илияна Йотова. Постигната е ненакърнимост на всеобщите им интереси."

Тихомир Стойчев припомня интересен епизод, който показва как се опъва политически чадър, как се размиват идейни различия в името на общия интерес. По време на предишните парламентарни избори, когато НДСВ слиза от властта и се очертава БСП да е водеща сила

в ръководството на червената партия попадат доклади за контрабандата по времето на НДСВ, изготвени от експерти с факти и имена. Там ясно са посочени контрабандните канали и политиците, свързани с тях.

"Никой не взе отношение - казва Стойчев, - макар че те бяха дадени на Станишев

Румен Петков, Румен Овчаров, а на по-късен етап и на Бойко Великов като председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. Нито един от тях не посегна да бъде разследвана веригата и цялостната дейност на участниците."

Това не е единственият случай, при който бившият шеф на ЦСБОП се сблъсква със странни ситуации. В средата на 90-те години антимафиотите разбиват нелегална фабрика за цигари в петричкото с. Ръждак, настанена в сграда на бившето ТКЗС. Цехът залива България, Гърция и Македония с "Марлборо" и други фалшификати на известни марки папироси. Машините са отнети, но след седмица изчезват от складовете на Гранична полиция. "Коце Маца беше задържан във връзка с цех за производство на цигари в с. Ръждак - припомня си Тихомир Стойчев. - По оперативни данни се твърдеше, че съдружник в този цех бил софиянец, преподавател в Софийския университет. Не последваха осъдителни присъди, на никого не беше повдигнато обвинение." По време на управлението на НДСВ Коце Маца става председател на общинския съвет в Петрич. В края на 2004 г. е освободен от поста.

"Имаше  много постъпили обаждания от Петрич - спомня си Стойчев - от хора от местната организация на БСП. Те твърдяха, че представители на ръководството на партията настоявали Коце Маца да бъде подкрепен за председател на Общинския съвет на Петрич, независимо коя партия ще го издигне. По това време в града са ходили Любен Корнезов, Румен Петков. Силно влияние имаше и Владимир Димитров, който е бивш на РДВР-Благоевград, а след това беше областен управител. По-късно никой не посмя да каже нищо. Явно някой е предупредил когото трябва и всичко бързо-бързо бе потулено" - казва бившият шеф на ЦСБОП.

Подобни процеси се разиграват и сред сините. "Трябва да си дадем сметка колко души от нашия политически елит забогатяха по неясен начин

По времето на кабинета "Костов" в България се появи и Суди Озкан, а негов адвокат беше дъщерята на Йордан Соколов - Катя Михайловска. Със съпруга є пък беше близка една от най-ярките дами от ръководството на сегашното БСП." През 1998 г. Озкан е с наложен запор върху имуществото си в Турция заради неплатени данъци. У нас той става собственик на сградата на бившия "Кореком", на новотел "Европа" (преименуван на "Принцес"), на ловдивския интерхотел "Тримонциум". От позициите на експерт по сигурността Тихомир Стойчев  е атегоричен, че симбиозата на политика с престъпния свят създава съвременната мафия.


You are reading Председателят ни в '168 часа' articles

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 12 посетителя в сайта