Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Thursday, Jul 18th

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

Етнически конфликт в Ставропол

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

  Преди две години в районната администрация са предрекли събитията
Според публикации в руския печат в ставрополския край е бил създаден нарочен щаб зарадиш обстановката, създадена в в село Иргакли, Степновски район. Там само за една нощ е станал масов сблъсък между представители на даргинската и ногайската националности. След намесата на държавните органи има над 40 души задържани. Едва сега правоохранителните органи са се заели да изясняват подбудителните причини за конфликта. Местната власт налага мнението, че в слачая се касае за конфликт на битова основа. Подобен конфликт е бил наблюдаван още през 1999г. Няколко години по- рано такъв конфликт и с участието на тези същите малцинства е възникнал в село Махмуд- Мактебе, Нефтекумски район, като в сблъсъка участват не само местни, но и пристигнали от Ногайския район на Дагестан. В конфликтът са участвали хора, въоръжени с ловно оръжие, но в някои са били намерени гранати и според властите дори миномети. Тогава също е наблюдавана тенденция местната власт да минимализира значението на случая, обяснявайки го със сблъсък, провокиран едва ли не заради несподелено внимание от страна на местни девойки.  ЄAaЗа сблъсъци между ногайци и руснаци има данни още от 1960 г., но след заселването в района на даргинци, конфликтите се пренасочили. Според политологът Василий Петров случващото се в Иргакли е резултат от необмислена политика от страна на местните власти, която е изгубила контрол над междунационалните отношения. Вина за това той вижда и в неотменимото и желание да представя всеки конфликт като битов. В действителност в Степновски район, чието население възлиза на 22 300 души безработицата е най- висока(възлиза на повече от 18 %, докато за другата част на Ставрополския край тя е около 2,7% Нивото на следната заплата е три пъти по- ниска по сравнение с останалата част.
Когато заради въпросният конфликт се подема коментар, се припомня, че на Дон етническите конфликти са били овладяни благодарение на твърдата позиция на казачеството. Според традицията казаците имат свой съд, който обикновенно не изчаква и не се съобразява с резултатите от разследванията на местните власти, а директно изселват виновните за конфликтите заедно с целите им семейства.

Написано от Йордан

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 40 посетителя в сайта