Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Tuesday, Jul 07th

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

Кражбите на коли

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

 
Необходими са нови методи срещу кражбите на коли

Тихомир Стойчев
Застрахователи, неправителствени организации, полицейски служби в много държави са в непрекъсната надпревара с крадците на автомобили. Те се отнемат не само за да бъдат ползвани или придобити като собстеност след съответнатните манипулации върху тях самите и документите за собственост. Често с противозаконно отнети автомобили се извършват по- тежки престъпления- грабежи, убийства, терористични атаки. Разширяващата се криза дълбоко ще повлияе върху социалните и обществени процеси. Цените на някои стоки и услуги ще се повишат. Ще се увеличи базработицата и бедността. Поради тези причини всички заинтересовани са единодушни, че може да се прогнозира ръст на кражбите на автомобили и части. Неотдавна е било извършено по поръчка на неправителствена организация тестване на различни марки автомобили по отношение на тяхната устойчивост срещу кражби.
Оценката е извършвана по предварително разработена петобална система, като за най- голямо съжаление резултатите са се оказали плачевни. Един от считаните за най- защитени автомобили, Мерцедес Е класа е получил оценка 3, Тойота Камри – 2, Митсубиши Аутлендер- 1, Фолксваген Пасат- 2, Тойота Ландкруйзер- 2, Тойота Карола- 1, Форд Мондео- 2, Сузуки Гранд Витара- 1, Хонда Акорд- 1. При това неправителствените организации предупреждават- не бива да се подценява напредъка и на крадците- успоредно с усъвършенстване на системите и защитите против крадци те също търсят и често намират противодействие, включително високотехнологично. По този начин се счита, че около 95 % от защитните устройства и системи, познати и използвани на този етап се преодоляват сравнително лесно. Така например против кодграберите, използвани от крадците за разчитане на код- сигнала, изпращан към автомобила производителите предлагат диалогова система, при която кодът се променя от поредица сигнали. За да противодействат на системата за следене с GPS на черния пазар незабавно бяха доставени специализирани. GSM. Производителите на защитни устройства реагираха с антиджамър- когато някой се опита несанкционирано да заглуши сигнала, автомобилът се защитава от автономно захранвана и вклъчваща се система. Както често се случва в живота, за сега „лошите” побеждават. Не лъха оптимизъм и от перспективата след течащите реформи в МВР  и съкращаване щата на полицията. Граничещите често с уникалност промени в законите също не решават въпросите с профилактиката и противодействието на престъпността. Като единствен резерв за сега се очартава взаиморазбирането и взаимодействието между най- заинтересованите страни- собствениците, застрахователите и търговците. Различни техни инициативи и натиск върху власти и институции ще ги принуди да направят по- ефективни действията си по защита на собствеността и правата на гражданите. В тази посока има още много какво да се желае от законодателят, от създаването на оптимална организация на работа на правоохранителната система и не на последно място съдебната власт. Не са за пренебрегване и някои трудоемки, но сигурни методи като например трайното маркиране на части и възли от автомобилите, съчетано със завишен контрол върху автосервизи и работилници за извършваните от тях услуги. За съжаление поне за сега основната тежест за противодействие и разкриване извършителите на този вид престъпна дейност е стоварена върху подразделенията на криминалната полиция. Техните колеги от икономическа полиция(с които при това имат единно ръководство) обаче също трябва да бъдат включени, доколкото за част от противозаконно отнетите коли е установено по безспорен начин, че се извършва подмяна на собственост с подправка на документи, данъчни или застрахователни измами.

13.03.2009 г.

You are reading Кражбите на коли articles

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 19 посетителя в сайта