Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Tuesday, Jul 23rd

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

Facebook и войните на Балканите

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

 

Серия от полемики, свързани с политици от балкански държави, възникнаха в социалната мрежата Facebook и продължават да набират скорост.
В Хърватия, премиерът Иво Санадер наскоро предизвика фурор като разпореди разследване на идеята на млад мъж да създаде група в мрежата, която се нарича “Обзалагам се, че мога да намеря 5000 души, които не харесват Санадер”.
Младият мъж, за който бе съобщено, че е близък до социалдемократическата опозиция, бе разпитан от полицията почти като при управлението на комунистите.
При подобен случай, организатор на друга инициатива във Facebook бе задържан за “нарушаване на мира”, според остарял закон от 1990 г. в тогавашна Югославия. Този път става въпрос за млад хърватин, който е създал група в социалната мрежа, призоваваща за антиправителствени протести в няколко градове, включително в столицата Загреб. Групата в момента наброява над 80 хил. членове.
Тези инциденти определено не спомагат за идеята Брюксел да бъде убеден, че Хърватия, която до голяма степен се смята за следващия – 28-и – член на Европейския съюз, може да убеди Брюксел, че е реформирала своята правосъдна система.
Изправен пред засилваща се критика, Санадер поиска вътрешното министерство да разследва евентуални нарушения, извършени от органите на реда.
Но войната продължи, тъй като групи във Facebook, близки до Санадер, също се оказаха активни в социалната мрежа и не по-малко изобретателни.
Привържениците на Санадер атакуваха лидера на социалдемократите Зоран Миланович със създаването на групи, които се казват “Миланович наистина е дразнещ тип”, “Зоран Миланович е страхливец”, “Обзалагам се, че мога да намеря 15 999 души, които не харесват Миланович”.
В една от тези групи Миланович е показан като педофил с помощта на монтаж.
В съседна Словения, страна-член на Европейския съюз, 7000 души засега са се присъединили към групи, които призовават за пенсионирането на водещ политик.
Димитрий Рупел, който бе външен министър на Словения по време на председателството на страната на ЕС през първата половина на 2008 г., е подложен на критика за това, че е променил партийната си принадлежност през 2004 г. като се премести от лявата Либералдемократична партия на Словения (ЛДС) в партията на бившия министър-председател на Словения Янез Янша – Словенска демократична партия.
След като ЛДС се върна на власт в Словения през септември тази година, новият премиер Борут Пахор номинира Рупел за посланик на страната в Австрия, но президентът Данило Тюрк не одобри това решение.
Тогава, за ужас на словенското общество, Пахор взе решение да назначи Рупел за свой външнополитически съветник, което предизвика протести.
Сега активистите във Facebook настояват за референдум, на който да бъде поставен въпросът за одобряване на закон за оттегляне на Рупел от политиката.

 

Агенция "Фокус"

Написано от Йордан

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 13 посетителя в сайта