Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Saturday, Dec 07th

Информация за членове

Регистрирайте се за да можете да имате достъп до този модул. Той е само за членове на НААФ, подписали Програмата и устава.

Login Form »

Toogle Panel

Последно обновени:

Нов балкански...

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

 
9 окт. 2008 г., По статия на
Олаф Илау от Дер Шпигел

Президентът на Хърватия предупреждава за възможен нов балкански конфликт

 

Хърватският президент Стипе Месич е изразил мнение, че крехкият мир в състоящата се от три държави Босна и Херцеговина е пред разпад. Според него Европа щяла да стане свидетел на нова война в случай, че Република Сръбска инициира прооцес на отделяне от държавата. Предупреждението прозвучало доста тревожно, като визирало за основен виновник за евентуалния разпад на Босна и Херцеговина лидера на местните сърби Милорад Додик. С предупреждението си Месич обърнал внимание върху опасността от нов кървав конфликт на Балканите и образуване на фундаменталисткоислямски кордон около Сараево, което оприличил на европейска Палестина и гнездо на тероризъм.
Седемдесет и три годишният Месич, който втори мандат стои начело на Хърватия е считан за един от най- опитните политически играчи. Той изразил безпокойството си, че след опустошителните граждански войни от 90- те години на миналия век отново може да се стигне до етнически конфронтации, които да предизвикат масови бежански потоци, които да бъдат последвани от силово прекрояване границите на Балканите, преди всичко в раздираната отвътре Босна и Херцеговина. Изданието припомня, че тази република със слабо централно управление се състои от две части- мюсюлманска хърватска федерация и сръбската република. Това държавно образование се намиа под надзора на международната общност, която се представлява от словака Мирослав ЄAa. Силният човек в страната е 49 годишният сръбски лидер Милорад Додик, бивш баскетболист и бизнесмен. След отделянето на Косово от Сърбия той нееднократно прокламирал провеждане на референдум и отделяне на сръбската част в самостоятелна държава. Месич го оприличил на "новият Милошевич" и го обвинил в геноцид и етническо прочистване в името на проповядваната от него националистическа идея. Според него международната общност била принуждавана да се примирява с несигурното състояние на Б и Х, поради което се обърнал към Лайчак за незабавно отстраняване на сръбския лидер. Според Месич такава остра стъпка щяла да получи подкрепа от Брюксел, Вашингтон и НАТО. Един непредвидим конфликт според неговата оценка можел да има изключително тежки последици за Хърватска, сравними с кошмарен сън. Можело да се предполага, че новото образование ще се окаже в зависимост от фундаменталистки режими и радикални ислямисти, което да превърне Сараево в терористичен център. Като обърнал внимание върху евентуалните опасни последици от подобен конфликт, Месич сравнил Босна и Херцеговина с барутно буре, което може всеки момент да литне във въздуха и призовал Европа да се отнесе с необходимата от произтичащото сериозност.

 

 

You are reading Нов балкански... articles

 

Полезна информация по темата

Легитимация

За палежите на коли

Председателят на НААФ в разговор по СКАТ. Вижте запис на предаването на Велизар Енчев

Пресконференция

naaf1
от 12.01.2010г.
21.01. 2011. РАЗСЛЕДВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА! Четете тук.

От ПРИЯТЕЛИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от ОСВО /Обществен съвет по въпросите на отбраната/
КООСО /Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната/
Клуб Сигурност

НААФ на 4 очи

naaf_na4
Т. Стойчев и Н. Радулов в 'на 4 очи' с мнения за спецслужбите. Вижте >>>

Т. Стойчев в епицентъра...

stoichev_svetla

On English

stoic

Кой е тук

В момента има 19 посетителя в сайта